Седмият от групата се е признал за виновен, поискал е споразумение с прокуратурата и е осъден на 2 години затвор условно с 4-годишен изпитателен срок, съобщиха от държавното обвинение.

Групата е разбита на 19 ноември м.г. в София при специализирана операция на ГДБОП и прокуратурата. При извършените претърсвания в ползваните от бандитите жилища бяха намерени и иззети 50 картечни пистолета "Узи", 10 пистолета от различни марки и модели, оптика, 2700 евро, голямо количество боеприпаси, над 19 000 лева, картечен пистолет "Скорпион", старинни монети, скимиращи устройства.

Според доказателствата по делото групата е била сформирана през март 2016 г. Дейността й е била добре организирана от лидера Йордан Й., като всеки от участниците е изпълнявал точно определени функции.

Оръжия, боеприпаси и части за оръжия били доставяни от Ивайло П., който е лицензиран търговец на специални изделия. В работилница в дома на Тодор Й. в София те били преработвани или сглобявани (като се заличавали серийните им номера). Веселин Й. осигурявал купувачи, друг от групата съхранявали готвите за продажба оръжия и боеприпаси.

При наличие на купувач, стоката била предавана на лидера на или на посочен от него човек, и доставяна на клиента. Оръжейният търговец Ивайло П. внесъл законно от чужбина 50-те „Узи“-та. Преди да ги продаде на групата е трябвало те да бъдат деактивирани (т.е. да бъдат превърнати в негодни за стрелба), уточняват от прокуратурата.

Вместо това, те са предадени като бойни, номерата им са били заличени и са били подготвени за нелегална продажба.

По делото са приложени огромен брой доказателства, включително събрани със СРС и разпити на свидетели.

Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи дата за делото.