Властите в Любляна многократно тези дни предупредиха, че ще поставят 1.8- метрова телена ограда по границата с Хърватия с цел да бъде спрян мигрантският натиск срещу 2-милионната държава.

Унгария затвори границите си първо със Сърбия, а след това и с Хърватия. Хърватите изпращат бежанците към Словения, през която минават за Австрия.

Според словенските медии оградата е била закупена от Унгария. Първите камиони пристигнаха в района на Велики Обреж, недалеч от Хармица, пише БГНЕС. 

Вижте снимки >>>

Порталът 24ur съобщи, че поставянето на оградата е започнало първо в района на Добови, където има забрана за достъп на журналисти. Словенската държавна агенция СТА предаде от своя страна, че вдигането на оградата ще започне и в района на Брежица и Завръч през днешния ден.

Премиерът Миро Церар вчера предупреди, че страната ще постави ограда по границите си, за да спре мигрантската вълна, която залива страната.

Оградата ще има за цел да насочва гражданите към граничните пунктове.

Словения няма да затваря границите, но искаме да спрем неконтролирания прилив на бежанци в нашата страна, каза Церар и подчерта: Като премиер аз няма да допусна хуманитарна катастрофа в Словения.

В понеделник се проведе извънредно заседание на правителството в Любляна.
Външният министър Карл Ерявец предупреди, че се очаква нова мигрантска вълна от над 30 000 души от Гърция.

"Правителството се запозна с актуалната информация и очаквания допълнителен прилив на мигранти по т.нар. "Балкански път", както и възможността Германия и Австрия да въведат ограничения при техния прием", се посочва в правителствено комюнике.

Това може да изправи Словения пред неконтролируема ситуация и да доведе до много тежка хуманитарна криза. Правителството осъзнава своята отговорност и необходимостта от безпроблемното функциониране на държавата, подчертават от кабинета на Церар.

Гладна стачка в Чехия

Десетки кандидати за убежище са обявили гладна стачка в приемен център в Драхонице, западно от Прага. Те протестират срещу условията на задържане и евентуалното им връщане в страните на произход, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Според чешки медии протестират 44 души, повечето от Ирак, които отказват да се хранят.

Вътрешният министър Милан Хованец каза по чешкото радио, че те започнали гладната стачка, след като около 40 мигранти били върнати от центъра в друга европейска страна*.
В момента в Драхонице има над 140 мигранти.

13 мигранти загинаха в Турция

Най-малко 13 души, сред които седем деца, се удавиха, след като лодка с мигранти потъна край егейското крайбрежие на Турция в опит да достигне Гърция, предаде АФП, като се позова на местни медии.

Турската брегова охрана е открила телата на жертвите и е спасила 27 души. Засега няма информация за тяхната националност.
Лодката е пътувала към гръцкия остров Лесбос.


*По Дъблинския регламент бежанците могат да бъдат връщани в първата страна от ЕС, в която са влезли и регистрирали.