Назначението за служебен премиер на бившия председател на парламента професор Огнян Герджиков от българския президент Румен Радев показва, че Радев, който встъпи в длъжност в неделя, след като спечели президентските избори с подкрепата на опозиционните социалисти, се стреми към приемственост и баланс, обобщава Ройтерс в кореспонденция от София, цитирана от БТА.

Радев насрочи парламентарни избори на 26 март и ще разпусне парламента в петък, след като десноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов подаде оставка през ноември след поражението на кандидата му на президентските избори, отбелязва Ройтерс.

Настроеният приятелски към Русия Радев вероятно ще назначи дипломата Ради Найденов, сега посланик на България в Германия, за министър на външните работи в служебното правителство, за да потвърди ангажимента на София към съюзниците си в Европейския съюз и НАТО, добавя Ройтерс.

Социологически анкети сочат, че на парламентарните избори ще има оспорвана надпревара между консервативната партия ГЕРБ на Борисов и социалистите, което дава основание да се прогнозират трудности при съставянето на правителство, отбелязва Франс прес.

До средата на четиригодишния мандат правителството на Борисов успя да възстанови политическата стабилност след месеци на протести срещу корупцията, но популярността му се стопи заради забавянето на мерките за борба с корупцията и бедността и за реформиране на съдебната система в най-бедната страна в Европейския съюз, посочва Асошиейтед прес.