Манчев дойде в Столичното следствие с адвоката си Менко Менков, който защитава и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Менков заяви, че според държавното обвинение на неустановена дата и на неустановено място бизнесменът, заедно с шефа на "Уорли Парсънс" Събин Събинов, е подтикнал директора на НЕК да извърши длъжностно присвояване на сумата от 8 милиона лева, предаде БГНЕС.

По думите на адвоката деянието – така, както е формулирано, е изключително неправомерно. Защитникът каза, че до този момент четирима прокурори са отказали да подпишат повдигането на обвинение на Богомил Манчев. Менков съобщи, че прокурорът, който е подписал обвинението, е Емил Петров.

Първото нещо, което каза самият Манчев, след като излезе от столичното следствие, бе: "Това е еманация на правото на България".
По думите му виновните са трима министри на енергетиката от 29 март досега – Делян Добрев, Асен Василев и Драгомир Стойнев, съобщи bTV.

Бизнесменът посочи, че когато някой е взел решение да спре, той трябва да каже на своя подчинен, със заповед. По думите му ресорният министър не е подписал разпореждане на БЕХ, а от БЕХ не са разписали разпореждане на директора на НЕК. Манчев отново заяви, че няма замразяване на „Белене”, има решение за мораториум, което не е приведено в сила.

Богомил Манчев е шеф на компанията "Риск Инженеринг", консултант по проекта "Белене". Той беше призован в Столичното следствие още в края на септември след акцията на МВР, прокуратурата и ДАНС в офисите на свързаните с проекта АЕЦ „Белене” компании „Риск инженеринг” и „Уорли Парсънс” по разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост.

Обект на разследването са извършените плащания от НЕК за консултантски услуги по АЕЦ „Белене”.

След акцията за 24 часа бяха задържани изпълнителният директор на консултантската фирма „Уорли Парсънс" Събин Събинов и двама бивши шефове на НЕК - Иво Лефтеров и Крум Анастасов.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че прокуратурата е повдигнала обвинения и на Събинов, Лефтеров и Анастасов.

Крум Анастасов е обвинен за това, че като изпълнителен директор на НЕК, като извършител в съучастие с Богомил Манчев и Събин Събинов, е присвоил 8 651 898 лева. Аналогични са обвиненията на Събинов.
Иво Лефтеров е обвинен в безстопанственост.
 

Рекордните гаранции досега

500 000 лева парична гаранция бе определена на собственика на "Софарма" и бивш съсобственик на "Медийна група България" Огнян Донев през 2012 г. По-късно обаче тя бе намалена на 50 000 лв.

Собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев също имаше определена парична гаранция от половин милион лева, но тя бе намалена на 300 000.