С това започна 24-часовата визита на Обама, която за повечето наблюдатели е повод да се припомнят напреженията между Вашингтон и Рияд.

На летището гостът е бил посрещнат от принц Фейсал бин Сауд Ал Тани, губернатор на Рияд, вместо от високопоставена делегация. Този ход, според анализатори, е необичаен и демонстрира колко малко е доверието на Рияд към сегашния президент на САЩ.

Саудитска Арабия се противопоставя на ядреното споразумение с Иран и е скептична към подхода на Обама спрямо Сирия, припомня АП.

Предвидено е в саудитската столица президентът да присъства на среща на високо равнище на страните от Залива, посветена на стабилността в региона, Иран и контратероризма. Дневният ред включва борбата срещу "Ислямска държава" и Ал Каида.

В срещата участват и Обединените арабски емирства, Катар, Кувейт, Оман и Бахрейн. Очаква се да бъде обсъдена и водената от Саудитска Арабия кампания против шиитските бунтовници в Йемен.

Без да го заявяват открито, повечето арабски монархии от Залива са разочаровани от управлението на Обама и смятат, че при него САЩ се изтеглят от региона, като позволяват на Иран да разширява влиянието си, отбелязва Ройтерс.

Обама пък желае да убеди сунитските страни от Залива да сключат "студен мир" с Иран, който да снижи религиозното напрежение, така че вниманието им да се насочи към заплахата от "Ислямска държава".

В Саудитска Арабия президентът на САЩ е разговарял вчера с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамад бин Зайед ан Нахаян. Срещата е била от «частен характер» според Белия дом.

Двамата са се съгласили, че е необходимо политическо решение на конфликта в Йемен и че е необходима подкрепа за прохождащото правителство на националното единство в Либия.

Американският президент се приземи в Рияд в сряда за последното си пътуване до региона, преди да напусне Овалния кабинет в Белия дом, коментира "Гардиън", цитиран от агенция "Фокус".

Той ще направи опит да тушира напрежението със саудитците, емиратите и бахрейнците, които критикуват дългогодишния си съюзник за "накланянето" му към съперника им Иран.

Към дипломатическото главоболие на Обама следва да бъде добавен и законопроект, предложен от демократите в Сената, който би позволил на жертвите на терористичните нападения от 11 септември 2001 г. да съдят саудитското правителство.

Британският вестник припомня, че 15 от общо 19 души, които похитиха самолети, се оказаха граждани на арабското кралство. Правителството в Рияд обаче отдавна отрича да има връзка със събитията.

Бившият държавен секретар Хилъри Клинтън и сенатор Бърни Сандърс, които се състезават за президентската номинацията на демократите, подкрепят мярката, но Обама е против въвеждането й.

Саудитска Арабия предупреди Белия дом, че ако законопроектът бъде приет, Рияд ще отвърне на удара, като продаде до 750 млрд. долара в ценни книжа и други активи в САЩ.

"Ако този закон бъде приет, ще представлява много сериозен проблем за отношенията", заяви Брус Ридел, ветеран от ЦРУ и анализатор във Вашингтон. "Ако членовете на саудитското правителство бъдат изправени пред съда, ще има ответна реакция от страна на кралството", уверен е той.