Както е известно, бившият шеф на службата Ангел Антонов подаде оставка, а соченият за фаворит за поста му комисар Тодор Гребенаров пък изненадващо реши да се пенсионира и да излезе от системата на МВР.

След като най-високият пост в Националната служба за охрана остана вакантен в края на миналия месец, миналата седмица президентът Румен Радев издаде указ и начело на НСО временно застана полк. Росен Тодоров, който досега беше зам.-директор на службата.

Като цяло битката кой да оглави службата върви от началото на годината. Шефът на НСО принципно е кандидатура на Министерски съвет, която президентът трябва да назначи с указ.

И именно това се очакваше да стане с кандидатурата на Тодор Гребенаров, но държавният глава не го припозна. Така след оставката на Ангел Антонов той назначи временно на поста Росен Тодоров. Сега пък на дневен ред се завъртя името на Данчо Дяков.

Президентът има месец срок от оставката на Ангелов, която стана факт на 31 януари, за да назначи нов шеф на службата. Така че няма да учудващо, ако се появи и нова кандидатура, но към момента Дяков се определя като човека с най-големи шансове.

Службата на Дяков в Българската армия започва като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в гр. Симеоновград.

През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената "Военна полиция", която оглавява от 2009 до 2013. Завършил е курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на Армията на САЩ (1997 г.).

Има завършен курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността "Джордж Маршал", а през 2016 г. завършва Военната академия „Георги Стойков Раковски“ с втора магистърска степен „Национална сигурност и отбрана“.

От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия. Генерал-майор Дяков владее английски и френски и ползва руски език.