Възрастта за пенсиониране може да се определя автоматично

stat
08:36  |  2 септември 2013 | Общество / Автор Георги Брандийски /  
Пенсиите догодина ще се увеличат с 2.5% или повече, ако се върне златното швейцарското правило, каза Бисер Петков Пенсиите догодина ще се увеличат с 2.5% или повече, ако се върне златното швейцарското правило, каза Бисер Петков
Сн.: БГНЕС

Обмисля се система за автоматично изчисляване на възрастта за пенсиониране. Тя ще зависи от средната продължителност на живота на хората в пенсионна възраст и ще се променя автоматично на определен срок от време.
Това каза пред Нова телевизия управителят на НОИ Бисер Петков по повод решението на правителството да стопира пенсионната реформа на ексфинансовия министър Симеон Дянков.

Според Петков пенсионната система е консервативна и хората имат право да правят своите разчети, кога да се пенсионират. Той коментира, че от НОИ неколкократно са оповестявали финансовите ефекти от увеличението на възрастта и стажа с по 4 месеца от 2012 г.

"Това са по-малко новоотпуснати пенсии. Очакванията ни за ефекта от увеличаването на възрастта и стажа е, че ще доведат до ново понижение на броя на отпуснатите пенсии и намаляване на разходите за пенсии. Пенсиите догодина ще се увеличат с 2.5% или повече, ако златното швейцарското правило отново започне да се прилага",
прогнозира Петков.

Същото потвърди преди месец и премиерът Орешарски.

Златното швейцарското правило означава, че индексирането на пенсиите става с половината от инфлацията и осигурителния доход през предходните 12 месеца. Тази формула спря да се прилага през 2012 г. и 2013 г., а сега управляващите възнамеряват да го възстановят.

Петков обясни, че с прилагането на това правило старите пенсии догонват в по-голяма степен новоотпуснатите.

За майчинските

В НОИ не е разработван проект и не възнамеряваме да инициираме срокът, за който се изчисляват обезщетенията за майчинство да се променя, каза още шефът на НОИ.

Проблемът е, че повечето хора робуват на стереотипа, че сегашната пенсионно-осигурителна система, принципите на която са още от времето на Бисмарк е някаква свещена крава, едва ли не нещо дадено свише.

реалист
Той припомни, че през 2011 г. се удължи срокът за изчисление на майчинството, за безработица, а от 2012 г. имахше ново удължаване на срока с още 6 месеца. Целта на законовите мерките била да се постигне по-голяма обвързаност на осигурителния принос на лицата и размера на обезщетенията, които получават.

За болничните

През първите шест месеца на тази година НОИ е платил с 20 млн. лв. повече за болнични, отколкото е планът. Тенденцията на нарастване на обезщетенията се проследява от 2012 г. и продължава през тази.

Петков призна, че е възможно увеличението на болничните да е свързано с икономическите проблеми на предприятията, чиито работници излизат в "болнични", когато алтернативата е неплатен отпуск.

"Нашият анализ показва, че където има икономически проблеми, се увеличават и болничните", каза той.
Последно в Общество


Борисов: Поправете пътищата, да има полицаи в малките селища

Премиерът Борисов свика оперативно заседание за битовата престъпност и пътната мрежа в края на зимния сезон.