Младенов разговаря с дипломатите веднага след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди версията на Израел, че в терористичния акт е замесена "Хизбула". Вицепремиерът все пак уточни, че "има обосновано предположение", че двама от участниците са свързани с военното формирование на радикалната ливанска групировка, което финансирало атентата. 

Пред дипломатите Младенов е съобщил, че разследването води именно към това заключение. Той е подчертал, че целта на българските власти е авторите на този кървав атентат да отговарят пред съда за своите деяния.
"Като се основаваме на традиционно добрите отношения на България с Ливан и с ливанския народ, които са основани на взаимно уважение и приятелство, ние ще потърсим съдействие от страна на ливанските власти по случая", е заявил още Младенов.

Той е изтъкнал, че държавното ръководство, както и българската общественост, смятат, че тероризмът във всичките му форми е една от най-опасните заплахи за мира и сигурността за всяко общество. Затова политиката на България е да работи с всички наши съюзници и приятели в борбата срещу тероризма, добавил външният министър.

"Като част от международните усилия за борба с тероризма и имайки предвид, че атентатът беше извършен в държава членка на ЕС, България ще представи резултатите от разследването на европейските ни партньори. Съвместно с тях ще обсъдим конкретни мерки, които да допринесат за предотвратяването на подобни терористични нападения", е казал още Младенов.

Той е представил пред посланиците основните акценти в изнесения от него на КСНС доклад - "Рискове и заплахи за сигурността на страната, произтичащи от политическите процеси в Близкия изток".
"От стратегическа важност за нас и за целия ЕС е предприемането на бързи мерки за преодоляване на политическата нестабилност и икономическите проблеми в Близкия изток и Северна Африка. България ще продължи да подкрепя усилия на страните в региона за демократични промени и икономическо възстановяване", се казва в доклада.

По-късно министър Младенов е разговарял с ливанския си колега Аднан Мансур, когото е информирал за обсъжданията в КСНС и е изразил надежда, че с подкрепата на правителството в Бейрут разследването на терористичния акт на ще бъде доведено до край, уточниха от Външно министерство.

"Ливан ще сътрудничи със София за изясняване на обстоятелствата на антиизраелския атентат, след като България", заяви междувременно ливанският премиер Наджиб Микати, цитиран от Франс прес и БТА. "Ливан е сигурен, че компетентните власти в България ще извършат сериозна оценка на резултатите от разследването", каза още Микати в комюнике.

Посолството на България в ливанската столица Бейрут е взело специални мерки за сигурност днес, съобщиха още от Външно министерство пред bTV и "Дневник". Някои западни дипломатически представителства в Ливан също са взели предпазни мерки заради възможните реакции, ако България обвини "Хизбула" за атентата в Бургас, писа по-рано саудитският вестник "Ал Уатан".
"Хизбула" е политически представена партия в Ливан, която поддържа мрежа от социални услуги, но има и военно радикално крило. Засега обаче ЕС отказва да я я постави в "черния списък" с терористични организации, въпреки настояването на Израел и САЩ.

След днешното изявление от София от Тел Авив веднага заявиха, че се надяват европейците да направят необходимите заключения за истинската същност на "Хизбула". От Белия дом също призова Европа да предприеме действия във връзка с увеличаващата се заплаха от радикалното шиитско движение.

Междувременно у нас от БСП и "Атака" обявиха, че решението на правителството да обяви тази версия, за която няма неоспорими доказателства, поставя под заплаха националната сигурност.