Българските власти заслужават поздравления за воденото разследване на атентата в Бургас, което представлява предизвикателство. Това се посочва в изявление на Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по сигурността и външната политика, предаде БТА.

Изводите от разследването
се нуждаят от сериозна оценка, тъй като са свързани с терористично нападение на територията на ЕС, довело до убийството и раняването на невинни хора, добавя Аштън.
Тя осъжда всяка терористична проява, независимо къде бива извършвана, като подчертава, че ЕС и всяка държава от Общността са отдадени на борбата с терора, независимо кой стои зад него.

Терористите, които планираха и извършиха атентата в Бургас, трябва да бъдат предадени на правосъдието, заявява Аштън. Тя подчертава необходимостта резултатите от разследването на атентата на бургаското летище да бъдат обмислени.
Държавите от ЕС ще обсъдят подходящия отговор, основан на всички елементи, установени от следователите, се посочва в изявлението на Аштън, в което не се споменава поименно "Хизбула".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства българския доклад, свързващ "Хизбула" със смъртоносния бомбен атентат, предаде Ройтерс. Нетаняху каза, че ливанската войнстваща групировка и нейният съюзник Иран водят "глобална кампания на терор".
Надяваме се, че европейците ще направят необходимите заключения за истинската същност на "Хизбула", се казва в декларация на израелския премиер, цитирана от Ройтерс и БТА.

На свой ред Белият дом призова Европа да предприеме действия във връзка с увеличаващата се заплаха от радикалното шиитско движение „Хизбула”. Призивът дойде, след като България обвини групировката за атаката през миналия юли, при която бяха убити петима израелски туристи, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Съветникът по въпросите на тероризма на президента Барак Обама Джон Бренън, който е номиниран за ръководител на ЦРУ, призова европейските държави да предприемат „проактивни действия”, за да разкрият инфраструктурата, финансирането и операционалните мрежи на „Хизбула”.

Неотдавна координаторът на Европейския съюз по въпросите на тероризма Жил дьо Кершов заяви, че „Хизбула” може да не бъде включено в „черния списък” на ЕС, дори и да стои зад атентата срещу израелски туристи в България през миналата година. Според него сред страните от ЕС няма консенсус за това дали включването в „черния списък” на „Хизбула” ще бъде полезно или не.

"Канада приема много сериозно предполагаемото участие на човек с двойно гражданство, живеещ в Ливан, и ние сътрудничим с българските власти", заяви междувременно днес канадският външен министър Джон Беърд, цитиран от Франс прес. Той напомни, че през декември 2002 г. страната включи "Хизбула" в списъка на терористичните организации.
"Канада приветства усилията на България в задълбоченото разследване на отвратителния атентат, извършен миналото лято", се казва още в комюникето на канадския външен министър.

Британският външен министър Уилям Хейг също приветства "заключенията от усърдното разследване, проведено във връзка с това престъпление". Той изказа "уважението си към българските власти за тяхната отлична работа по разследването", съобщиха от британското правителство. "Важно е ЕС да отговори енергично на атаката на европейска земя. Всеки акт на терор е атака срещу нашите общи ценности. Министърът на вътрешните работи и аз ще обсъдим с нашите колеги от ЕС мерките, които вече могат да предприемат, за да продължим да осигуряваме безопасност за нашите граждани", добави Хейг.

Междувременно премиерът на Ливан Наджиб Микати обяви, че страната е готова да окаже сътрудничество в опитите на разследването да изясни обстоятелствата около атентата. Вярваме, че българските власти ще предприемат сериозна оценка на резултатите, обяви той.

В същото време външният министър Николай Младенов събра арабските посланици, за да ги запознае с позицията на България.

Анкета: Има ли заплаха за България след разкритията за атентата в Бургас?