Нормално е след земетресение да има някакви малки вторични трусове.

По думите му един от тях – с магнитуд около 2 по скалата на Рихтер, е бил усетен в района на епицентъра.

Другите са били по-слаби и не са почувствани от хората. Той припомни, че е предупредил за вторични трусове, които ще продължат с месеци.

След като се случи това вторично земетресение вчера, сега може да има по-слаби земетресения в близките седмици с магнитуд от три, три и нещо, каза още директорът на Националният институт по геофизика и геодезия.

Само един вторичен, затихващ трус е усетен тази нощ около 23:00 ч. в района на Перник и София. Трусът е бил с магнитуд 2 по Рихтер.

Обстановката в Перник е спокойна. Въпреки уплахата, хората са прекарали нощта по домовете си, не са постъпили и сигнали с молба за осигуряване на подслон, уточни за TV7 областният управител на Перник Иво Петров. При необходимост комисиите към общините ще извършат повторен оглед на пострадалите при първото земетресение къщи и ще преразгледат оценките си, допълни Петров.

Земетресение с магнитуд 4.5 по скалата на Рихтер бе регистрирано на 20 км югозападно от София и на 7 км от Перник в събота, в 15.52 ч. Трусът бе регистриран на същото място като този от 22 май. Това е последващ, затихващ трус след земетресението от 22 май.