Това записа съдът в протокола от днешното заседание по процеса, предаде БТА.

Цонев, Сантиров и Попов са подсъдими за подкуп, който бил предназначен за следователя Петьо Петров. Той работел по разследване срещу Цонев, а парите - 25 000 лева, били, за да го "потули".

Според съдията Иван Коев, експертите по делото трябва да са специалисти извън системата на МВР, за да се гарантира независимостта им. Прокуратурата възрази срещу този довод на съда с думите, че става въпрос за хипотетичен страх и зависимост.
Съдията обаче отговори на обвинителите, че "хората не искат да се навират между шамарите".

Адвокатът на Цонев Васил Василев заяви, че за него е обясним отказът на вещите лица извън системата на МВР да се заемат с експертизата. Всички знаят в каква държава живеем, заяви той, цитиран от "Дневник".

Тъй като изисканите техническа и почеркова експертиза не са извършени поради факта, че не са определени вещи лица, делото беше отложено, съобщи "Фокус".
Съдът ще продължи усилията си за определяне на вещи лица, в чиито независимост и професионализъм да вярва, каза съдията, който уточни, че в тази ситуация делото не е изяснено и не може да бъде изяснено. 

Съдът за втори път поиска от вътрешния министър да бъдат предоставени записите, разпространени от пресцентъра на МВР, от задържането на подсъдимите на 1 април 2010 г., предаде Livenews. Веднъж това искане не беше уважено и затова съдията отправи второ, като подчерта, че ако и то не бъде изпълнено, на Цветан Цветанов ще бъде наложена глоба от 500 лв. Срокът е до 10 март, когато делото ще продължи.

Самият Николай Цонев вече обяви, че ще съди България в Страсбург заради унижението, на което е бил подложен по време на ареста си. Записът на МВР показа как тогава зам.- градският прокурор Роман Василев му нарежда: "Понеже сте абсолютен престъпник, на колене!", докато спецполицаи насочват в тила му пистолет.

Глоба заплашва и ДАНС, ако не отговори на питането на съда за взаимоотношенията си с основния свидетел по делото - следователя Петьо Петров.

В края на миналата  година пък свидетели по делото се оплакаха от грубо отношение на спецполицаи. Мъж, който работел за Николай Цонев, и деловодителката в кантората на Тенчо Попов били подложени на стрес в деня, когато тримата подсъдими бяха арестувани, като ги накарили да легнат на земята с насочени оръжия.

През ноември миналата година Софийският градски съд оправда бившия министър на отбраната по друго дело - за това, че е разрешил да бъде закупена производствена линия за метални конструкции въпреки липсата на осигурени финансови средства, с което е ощетил държавата с 8 млн. лв.