Това коментира Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч", позовавайки се на данните от последното проучване на агенцията. 

Рязък спад в доверието в институциите регистрира последното изследване на "Алфа Рисърч". С изключително ниско доверие се ползват неполитическите институции като съд, прокуратура и полиция. Иначе съотношението между политическите партии се запазва. Прави впечатление, че всяка от основните партии се ползва със значително по-високо доверие от съда и прокуратурата. 

Според Боряна Димитрова има две много важни негативни следствия, когато политическата партия се полза с по-високо доверие, отколкото институцията. По думите й, големият проблем са не конкретните проценти, а обърнатата пирамида на доверието между неполитическите и политически институции. Това показва, че по своеобразен начин политическите партии, когато и техният авторитет се утвърждава в противовес на институциите, заражда всички онези проблеми, на които казваме ерозия на доверието към държавността и тогава призивите не са достатъчни.

"Първото негативно следствие е, че това е хранителната среда за явлението "политически клиентелизъм". Обръщате се към партията, защото тя ще ви защити повече. И това са въпроси, по които всеки ден се говори в медиите - политически назначения в администрацията, общини и т.н. Втората негативна страна - хранителната среда за т.нар. "местен феодализъм", защото някой местен "авторитет" може да ви защити повече, отколкото институцията", коментира Боряна Димитрова .
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО