Велков, който е председател на Съвета на директорите на НДК, беше избран от министър Лиляна Павлова да заеме мястото на изпълнителния директор Мирослав Боршош. Вчера обаче изненадващо лично премиерът Бойко Борисов реши, че ще върне Боршош на поста и ще вземе управлението на НДК от Павлова, давайки го на министъра на културата Боил Банов.

В пространно изявление във Фейсбук Велков, който е син на депутата от гражданската квота на БСП Славчо Велков, твърди, че НДК е фалирало дружество, а загубите му за три години са 21 млн. лева. Според него действат "моделите “Боршош”, които се превръщат в тенденция - взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с “културата” и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании".

Това се нарича КУЛТУРНА кражба, заяви Велков и публикува няколко лични съобщения, които е получил от служител на НДК. В тях се говори за указанията за нагласяване на обществената поръчка за ремонта на НДК.

"Всъщност, последните 2 месеца бяха тези, в които се ускориха процесите във всяко едно отношение. Никога и никой не го е карал да подписва каквото и да било под натиск (виж в снимките кой кого натиска – приложени са снимки от чат, в който хора от НДК се обясняват за кого трябва да гласуват и кого да отстранят на конкурс за обществена поръчка – бел. ред.). Имал е цялото време и власт от октомври 2016 до сега да подпише каквото прецени. Защо не го е подписал? Да спазваш срокове, които фатално си изпуснал месеци преди това, не е натиск", заяви Велков.

По думите му вчера е имало дистанционен опит за източване на информация от сървъра, който "слава Богу", бил блокиран). Днес пък той издал заповед да запечатат кабинетите на деловодството и юриста.

"Окей ли сте, уважаеми всички, че докато „той” се вози на безвъзмездно предоставен „Лексъс” за около 200 000 лв. със заплата от 1300 лв., който паркира пред фалиралото „си” държавно предприятие, вие репетирате или пишете здраво, за да зарадвате всеки един фен? Още повече да го накарате да си купи билет или книга! Днес прочетох някъде, че той бил „играч”!", написа още Велков, обръщайки се към публичните личности, които защитиха Боршош след уволнението.

Ето цялото изявление на Велков.

Борислав Велков е специализирал в European venue management institute, базиран в Лондон и Франкфурт - изграждане, оперативно и стратегическо управление на зали, конгресни и интегрирани инфраструктури, и е работил в управленския екип на „Арена Армеец“. През 2013 г. става главен консултант по изграждането на „Арена Русе“, а по-късно и поема поста на главен мениджър на залата.

Междувременно от БСП заявиха, че ще сезират главния прокурор за случващото се в НДК "заради основателни съмнения за корупция", след като Павлова и Боршош си размениха обвинения. От левицата обвиниха ГЕРБ, че две техни лобита се борят за обществени поръчки за 50 млн. лева и настояха за парламентарна анкетна комисия, която да провери фактите.