Спасителни екипи от около 100 служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" работеха на 7 участъка в Мизия, съобщи пресцентърът на МВР, цитиран от БТА.

Вижте снимки >>>

Досега са евакуирани над 800 човека. Евакуацията се извършваше с 2 хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от Министерството на отбраната - 70 служители и инженерна техника.

В действията активно участват доброволци от Мизия. Екипите реагират своевременно на всеки сигнал. За оказване на помощ на пострадалите на място работят медицински екипи с 4 линейки от СМП Враца и от ВМА.

От БЧК е организирана помощ от първа необходимост - одеяла, платнища, ботуши, питейна вода и топли напитки. Има нужда от бутилирана вода, пише още в съобщението.

В с. Крушовица са наводнени къщи и пристройки, няма бедстващи хора. Организиран е екип с лодка за доставяне на провизии на хората. Нивото на водата леко спада.

Води се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът, както и на по-опасните язовири на територията на област Враца.

Водата се изпуска само през преливник и няма опасност от пропукване на язовирните стени.

"В Мизия е воден ад, пълна трагедия - наводнени и срутени къщи, вода над два метра на места", каза полковник Петьо Мирчев, заместник-командир на авиобазата в Крумово.

Той е и ръководител на един от екипажите, които се включиха в спасителната акция. Двата вертолета "Кугър" се върнаха обратно от Мизия в авиобаза Крумово.

"Преди две години участвах и в акцията в с. Бисер, но тук положението беше по-тежко", каза още полковник Мирчев.

"Водата се оттича, но недостатъчно бързо", допълни ръководителят на другия екипаж - полковник Иван Николов.

Двата екипажа са в готовност отново да се включат в спасителната акция. При необходимост, в Мизия по указания на кризисния щаб, може да излети и трети вертолет от авиобазата в Крумово.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За бедствието в Мизия

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?