В 09.00 часа българско време алиансът е поел командването на мисията в Либия от международната коалиция, която предприе действия за изпълнение на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН. Коалицията се ръководеше от САЩ, Франция и Великобритания.

Операцията "Обединен защитник" ще осигурява спазване на оръжейното ембарго, забранената за полети зона, защита на цивилни хора и цивилни центрове, се посочва в съобщението на алианса, цитирано от БТА.

Операцията е под разпореждането на стратегическото военно командване на НАТО в Монс, южна Белгия, и се ръководи от регионалния команден център на НАТО в Неапол.
Командващ е канадският генерал Шарл Бушар.

НАТО няма да въоръжава опозиционните сили, които искат да свалят от власт Муамар Кадафи, заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен, цитиран от агенция АПА, на която се позова "Фокус".
"Ще се фокусираме върху налагането на оръжейното ембарго, а неговата цел е да се спре доставката на оръжия в Либия. Ние сме там, за да защитаваме, а не да въоръжаваме либийския народ”, каза Расмусен.

България ще се включи в операцията с фрегатата "Дръзки".