Това коментира пред БНТ проф. Владимир Чуков по повод решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим, признавайки го за столица на Израел.

Днес е критичен ден за ситуацията в Близкия Изток, очакват се масови протести в Йерусалим и Ивицата Газа, след като снощи над 100 души бяха ранени при демонстрации. Вероятно хиляди палестинци ще се отправят към пограничните райони с Израел след традиционната петъчна молитва мюсюлманите в региона ще изразят недоволството си.

След като вчера "Хамас" призова за втора интифада, тази нощ бяха изстреляни ракети от ивицата Газа към територии населени с евреи. Израел отговори на огъня. Няма данни за жертви и ранени, но съветът за сигурност към ООН се събира на извънредно заседание заради ескалацията на напрежение.

"Докъде ще се стигне трудно е да се гадае. Всъщност много зависи от интифадата, дали натискът ще бъде толкова силен, че да се направи ревизия на това решение. Аз лично се съмнявам. По-скоро става въпрос за инструменти за преговорния процес между двете страни. Това е инструмент за натиск върху палестинците да приемат този план, който най-вероятно ще бъде предложен официално след Нова година. Повече от половината от Западния бряг на река Йордан, ивицата Газа, всички останали теми остават на масата. Зад тези преговори стоят твърде много интереси, ако щете и регионални и световни прегрупирвания", каза още Чуков.

По думите му двете страни - израелци и палестинци, трябва да се договорят и да се отстоява принципът два народа - две държави.

"Наистина там ситуацията е взривоопасна, но аз си мисля, че тя е променена. 2017-та не е 2000-та година, както беше последната интифада - втората. Просто картината е променена в Близкия изток. На базата на множество други предизвикателства, които се появиха - Ислямска държава, силната конфронтация с Иран. Така че - да, недоволството е общоислямско. Тъй като палестинците преговарят не само за собствената си държава, но и за суверенитета на мюсюлманите върху светите места. Така че ще видим докъде двете противоборстващи страни ще стигнат", добави арабистът.

Междувременно дипломатът и бивш български посланик в ООН Стефан Тафров коментира пред bTV:

"Доналд Тръмп не е системен играч, а когато американският президент е извънсистемен играч, това е много сериозен проблем в международните отношения. Така решението на американския президент да признае Йерусалим за столица на Израел".

На въпрос защо точно сега Тръмп прави това, той отговори:

"Първо, това беше негово предизборно обещание, а той някак не показа способност да изпълнява предизборните си обещание и трябва да докаже, че го прави. И второ, защото е притиснат вътрешно политически във връзка с разследването заради за влиянието на Русия на президентските избори и неговата собствена роля".

По думите му мирният процес в Осло, който е в основата на правото на палестинците да имат своя държава, е поставен под сериозна опасност.

"Поставена е на карта стабилността в Близкия Изток. Ще има много страдание, много загинали от двете страни. Някои наблюдатели казват, че статуквото сега е толкова неприемливо, че трябва да се случи нещо извънредно, за да се разбие. Фундаменталният проблем е, че палестинците трябва да признаят не само на думи, а и на практика правото на Израел да съществува. Стъпката на Тръмп не ускорява този процес, а напротив - дава аргументи на "Хамас". В момента лъсва цялото лицемерие на арабските страни, тяхната подкрепа за палестинците на думи. Произнасят дълги речи в Съвета за сигурност, но не правят нищо. В момента е много важно арабските страни да не насърчават насилие и да ограничат щетите", допълни Тафров.