Промените бяха приети след прегласуване, след като при първия вот един глас не достигна за преодоляване на президентското вето, съобщи БТА.

„Гласът „за” е за преодоляване на ветото или за трето прегласуване на законопроекта. Гласът „против” е срещу гласуването на приетия закон
”, обясни процедурата председателят на парламента Михаил Миков.

Законът на СРС беше приет от Народното събрание на 11 юли 2013 г. и върнат за ново обсъждане с указ на президента Росен Плевнелиев.
Според държавния глава част от промените застрашават независимостта на съдебната система.

Според закона новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС може да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагат СРС.

Мнението на президента е, че така се навлиза в работата на разследващите органи и на съда, а независимостта на съдебната система се гарантира от Конституцията.

Президентът определи като недопустимо да бъде осъществяван парламентарен контрол от народните представители върху актовете на съда и позицията на магистрати и разследващи органи.

Дебатите

По време на дебатите от БСП посочиха, че така се завишава контролът върху използването на СРС-та, докато очаквано от ГЕРБ разкритикуваха промените.

Няма ни най-малък опит за намеса в дейността на съдебната власт. Юридическият екип на президента е решил, че е на по-високо ниво от юридическия екип на Висшия съдебен съвет и Върховния касационен съд”, подчерта зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

Според Манолова, ветото на президента било "пълно с абсурди".

„С действията си държавният глава е на път да изхаби това ценно правомощие на институцията”, заяви при дебатите Атанас Мерджанов от Коалиция за България.

По думите му, независимостта произтича от способността на съдебната система да взема решенията си самостоятелно.

Председателят на правната комисия Христо Бисеров от ДПС посочи, че "най-озадачаваща от юридическа гледна точка е тезата, изразена в мотивите на указа, че "конституционният законодател е предвидил, че контролната дейност върху магистратите и техните актове се осъществява от Висшия съдебен съвет и Инспектората към него".

"Всеизвестно е, че контролът върху актовете на органите на съдебната власт се извършва само и единствено по реда на инстанционния контрол", каза Бисеров.

Депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков пък каза, че липсват гаранции, че ще бъдат спазени два основни конституционни принципа - за независимост на съдебната система и за вземане на решения от магистратите по вътрешно убеждение.

Колегата му Димитър Лазаров посочи, че Бюрото би трябвало да предлага, но не и да дава задължителни указания.

Красимир Ципов призова ветото да даде началото на дискусия за ограничаване на прилагането на СРС и за изработването на нов Закон за СРС.