Държавният глава изразява подкрепа за текстовете от закона, които са насочени към осигуряване на повече контрол върху прилагането на СРС-тата, както и за тези, които имат за цел да ограничат прекомерната им употреба, се казва в съобщение на пресслужбата на "Дондуков 2".

Плевнелиев обаче изразява резерви по отношение на някои текстове, за които смята, че влизат в противоречие с основни конституционни принципи.

Законът дава право на новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които ги разрешават, използват и прилагат. "Тези разпоредби навлизат по недопустим начин в работата на разследващите органи и на съда", смята президетът.

В мовитите си да наложи вето той пише, че независимостта на съдебната система е гарантирана от Конституцията.

"Българското законодателство изисква разследващите органи и съдът да действат в рамките на закона и да вземат решения по вътрешно убеждение. Въвеждането на законодателна възможност един орган извън съдебната система да се намесва във формирането на вътрешното убеждение на магистратите, застрашава независимостта на съдебната система и може да затрудни значително нормалното функциониране на тези органи", аргументира се още Плевнелиев.

Той смята, че тези текстове се нуждаят от преосмисляне и промяна, така че да не нарушават основни конституционни принципи.

Държавният глава изразява несъгласие и по отношение на текста, регламентиращ парламентарния контрол. Според него е добро решение Народното събрание да осъществява контрол, но той също трябва да отговаря на Конституцията.

Според Плевнелиев е недопустимо да има контрол от депутати върху актовете на съда и вътрешното убеждение на магистрати и разследващи органи.

"Парламентарният контрол може да постигне полезния ефект, който преследва, ако бъде регламентиран по принципите на разделение на властите и при зачитане на независимостта на съдебната власт", смята още президентът.

Росен Плевнелиев изразява надежда мотивите му да бъдат приети от Народното събрание.

Депутатите могат и да не се съобразят с ветото на президента, но този път оспорените текстове трябва да бъдат приети от повече от половината от всички народни представители, т.е. поне 121 гласа.

БСП и ДПС общо имат 120.