За лятната ваканция гласуваха 179 депутати. 102-ма бяха "за", против бяха 75 депутати, а двама се въздържаха.

Дебатите

Спорът започна с реплики между бившия председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Цецка Цачева и народни представители от ДПС, предаде "Фокус".

Цачева нарече решението за парламентарната ваканция “недомислица”, тъй като е записано, че депутатите излизат в почивка от 5 август, а в правилника за работа на Народното събрание е записано, че работата му приключва всяка година на 1 август.

"Какво ще правим от 1 до 5 август, няма предложение за извънредни заседания", попита депутатът от ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче я контрира с думите: „По ваше време през август 2009 г. сме работили в периода от 1 до 10 август. За всеки ден ли обявявахте извънредно заседание?”.

Колегата му Хюсеин Хафъзов пък каза, че ще гласува за лятна ваканция, въпреки че никога не е бил на море или планина "поради религиозни причини, защото има изключително нелицеприятни гледки на морето”.

"Бедни ми приятелю, не бяхте разбран днес. Вие сте теолог, имате склонност към езотериката. Имам колегиален съвет към вас – понякога, дори, когато си служите със скритите внушения и прибягвате до средствата на иронията, да съобразите това ниво на комуникация с нивото на рецепиента. Станахме свидетели на кризата на рецепцията, която се прояви като профанизирано отношение към толкова стойностното изказване”, обърна се към него Лютви Местан.

Не съм против това - който пожелае, да почива или да използва лятната ваканция както реши. Никога не мога да споря с трима души в държавата – Лютви Местан, Георги Коритаров и психиатъра д-р Николай Михайлов”, примири се Хафъзов.

Последва лют спор между Цецка Цачева и Мая Манолова с взаимни обвинения в професионална некомпетентност.

Манолова първо обяви, че в четвъртък и петък – 1 и 2 август, ще има редовни пленарни заседания, а след това каза, че предложеният от ГЕРБ законопроект за промени в Изборния кодекс е негоден за приемане, както и за ползване (ГЕРБ предлагат през август да се обсъждат изборните правила - б.р.). Според Манолова законопроектът е написан нескопосно.

Това разгневи Цачева, която попита Манолова от парламентарната трибуна:

Що не написахте една коректна програма, като давате акъл как се пишат законопроекти? Ще дойде и вашето време, г-жо Манолова, обещавам ви, текст по текст, тук от тази трибуна".

Червената депутатка не остана длъжна:

Правната грамотност е задължителна не само към авторите на един индивидуален акт, като седмичната програма, но има изискване и към правната грамотност на четящите този акт и изказващите се по него".

В края на дискусията Христо Бисеров обяви, че ГЕРБ всъщност искат да има ваканция, за да могат хем да почиват, хем да си взимат заплатите.

“Два месеца ходихте по курорти. Сигурно бяхте по Малдивите и Сейшелите, за да си видите офшорните сметки”, обърна се Бисеров към ГЕРБ.

За разлика от парламента, правителството тази година няма да излиза в отпуск.