Те са на 15 и 18 години и са отведени в столичното Пето РПУ, съобщиха пред Дир.бг от пресцентъра на МВР. 

В сряда около 16 часа осем маскирани и въоръжени младежи изкъртиха вратата на училището и нахлуха в него, за да търсят десетокласника Любомир и да се саморазправят с него. 

Причината била пререкание между ученика от Механоелектротехникума и осем момчета от клуба, в който той тренира бокс, заради приятелката на един от нападателите.

В гимназията няма охранител, а портиер, който заедно с дежурния учител не успели да спрат въоръжените младежи.

Според директора на училището нападателите са били в сградата около 4 минути.

"Аз ги пресрещнах. Успях да хвана единия за ръкава, но той ми се изплъзна, защото беше със шушлеково яке, и избягаха навън", обясни Мардирос Зовикян.

Директорът обясни, че няма средства, за да се наеме охрана на сградата, която си делят Механотехникума и Първа частна английска гимназия. Междувременно от Регионалното управление на образованието казаха, че е изискан доклад от директора, за да предприемат конкретни действия.

От Министерството на образованието коментираха, че вината за занижения пропускателен режим е на директора и подчертаха, че именно той е човекът, който трябва да гарантира сигурността на учениците. Още повече, че има различни възможности охраняването на училището да се финансира по програми на МОН.