Това предвижда новият Закон за закрила на детето, който бе представен днес на пресконференция от заместник-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова и от Надя Шабани, председател на Държавната агенция за закрила на детето, съобщи БТА.
На срещата присъстваха и представители на неправителствени организации, участвали в изработването на законопроекта.

Предвижда се за деца, които са пострадали от насилие или са станали жертва на експлоатация, да бъде създаден мултидисциплинарен екип от социален работник, лекар, полицай, прокурор и др., част от Координационен механизъм за действие при насилие и експлоатация.

Според законопроекта за психично и сексуално насилие върху дете ще се смята принудата или склоняването за встъпване в брак или съпружеско съжителство преди навършване на 16 години.

Само през 2010 г. Държавната агенция за закрила на детето е работила по 40 случая на деца, оставени без родителски надзор и грижа, каза заместник-министър Симеонова. По думите й липсата на контрол от страна на родителите крие големи рискове за децата. Поради това са предвидени глоби от 300 до 500 лв. при първо нарушение на родители, които оставят децата си без надзор. При повторното деяние глобата е от 500 до 1000 лв., а при трето - преписка до прокуратурата.
Оставянето на дете до 8 годишна възраст без надзор да се наказва с глоба до 1000 лв., предвижда законопроектът.

Симеонова отбеляза, че за първи път законодателно се уреждат превенцията на рисковете и подкрепата на семейството за отглеждане на детето, като новият закон ще гарантира правата на всички деца, а не само на тези в риск.

Новост е забраната деца до 2-годишна възраст да бъдат настанявани в социални домове. Промяната се налага поради установените многобройни случаи, когато деца се настаняват в специализирани институции без срок, заяви Валентина Симеонова и съобщи, че се въвежда задължително преразглеждане на съдебните решения за настанените в социални домове деца на всеки две години.
Така ще може да се види каква е промяната в ситуацията около детето и дали има възможност то да излезе от специализираната институция. Дали да бъде настанено в приемно семейство или в семейството на роднини или близки, коментира Симеонова. Според нея промяната ще преустанови порочната практика, която сега се наблюдава, а именно, когато се настани дете в специализирана институция, то да бъде оставено на грижите на екипа на дома, без социалните институции да се интересуват от него.

При раждане на дете с увреждане новият закон предвижда към еднократната помощ, която се дава за всяко дете, да се отпуска допълнително минимум 500 лв. Месечните помощи за деца със специфични проблеми да се дават до навършването на 3, а не както в момента до 2 години.