Специализирана полицейска операция за пресичане на продажбата и разпространението на откраднати авточасти и за противодействие на трансграничния трафик на инкриминирани моторни превозни средства се състоя у нас в периода 16-18 май, съобщи пресцентърът на МВР.

Акцията е част от съвместна международна операция "Spare Parts", организирана в още 12 държави от региона, под ръководството на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа /ЦПЮЕ/SELEC/, Букурещ.

В операцията на територията на страната са участвали служители на ГДНП, ГДГП, СДВР, ОДМВР и ДМОС, както и представители на НАП, РИОСВ и на Инспекцията по труда.

В хода й са проверени 6895 автомобила, 8719 лица и над 11 550 документа. В резултат на предприетите действия са установени 11 автомобила и части на още три коли, издирвани в Шенгенската информационна система /ШИС/.

Открити са и подготвени за продажба части на други три автомобила, за които имало наложен запор.

Седемдесет и осем са съставените актове за нарушения на Закона за движение по пътищата и на Закона за българските документи за самоличност, 97 са издадените фишове за нарушения на ЗДвП. Образувани са 14 досъдебни производства.