Министърът представи пред експерти и политици презентация на тема Пътна карта за реформите в МВР, предаде БТА.

По думите му с близо 10 000 души е намалял щатът в МВР за периода от 2010 година до сега. 47 134 души работят сега в МВР. Най-много напуснали са периода 2013-2014 г.

Вучков обясни, че поводите за напускане са различни. Така и през декември миналата година - 716 човека напуснали, заради обсъждани промени за начина на пенсиониране. След като тези промени не минали, редица служители пожелали да останат на работа.

В момента в МВР има 6 668 души администрация, специфична администрация - 4935 човека - сред тях например са работещите в телефон 112 и дирекцията за документи за самоличност. 35 531 са полицаите и пожарникарите.

За 2015 г. МВР ще получи малко над 1 млрд лева. Най-голям е ръстът на похарченото за 2013 и 2014 година. Тогава са платени най-много осигуровки и са повишени заплати.
Именно парите за месечно възнаграждение са най-голямото перо.

В МВР няма диференциране на държавната служба. Около 41 хиляди души, независимо от работата им, са първа категория труд. За това се обмисля промяна.

Първа категория ще останат служителите с полицейски и пожарникарски правомощия. Така всички останали няма да ползват възможността за ранно пенсиониране, по-голям годишен отпуск и най-вече - при пенсиониране няма да получат 20 заплати.

Всички тези промени обаче ще важат за новопостъпили в МВР.

"28 регионални дирекции на полицията, 180 полицейски управления, нова Национална полиция с редуцирана администрация, Гранична полиция, Пожарна и Дирекция за борба с организираната престъпност. Така ще изглежда МВР след промените в закона, до половина година",
обясни Вучков.

Започват и срещи със синдикати, както и дискусия дали дирекцията за документи за самоличност може да премине към ГРАО и общините. След година изтича и договорът с доставчика на оборудването, което сега се използва за издаване на документи.

"Не очаквам да има сътресения в МВР. Ще се наложи и съкращаване на администрацията", коментира Вучков, след като представи вижданията на екипа му за планирана реформа във ведомството.

По думите му едва след промяната на закона МВР ще стане ясно дали Светлозар Лазаров ще остане на поста главен секретар.

"Реформата, представена от министър Вучков, не беше договорена със синдикатите", каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов пред БНР.

Според него е рано да се каже дали ще има сътресения в МВР след реформата:

"Нещата вървят в обратен ред - получаваме нещо, което вече е решено. Ако концепцията не подлежи на промяна, то няма смисъл от коментари".


Той обаче припомни, че още преди време синдикатът лансирал идея не всички държавни служители в МВР да получават социални придобивки в еднакъв мащаб.

Това едва ли би довело до вълна от напускания.

"Преди да говорим за реформи, трябва да си отговорим и какви функции ще изпълнява МВР",
посочи Попов и намекна, че може да се създаде министерство, в което да влизат службите за спешно реагиране и телефон 112.

Има логика ГДБОП да се върне в МВР, но не да бъде фаворизирана, както преди година, коментира Попов.