Първо бе съобщено, че 378 души са се задушили или са били премазани при  блъсканица на мост в столицата Пном Пен. После бройката им стана 456, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Паническото бягство в столицата на Камбоджа, довело до трагедията, е било предизвикано след разлюляване на претъпкан с посетители мост, сочат данните от разследването, предаде Асошейтед прес.  
Мостът свързва столицата Пном Пен с Диамантения остров, на който са се провеждали чествания по случай приключването на продължаващия три дни фестивал на водата.

Комитетът по разследване на трагедията е установил, че много от хората на моста били от провинцията и не знаели, че висящите мостове могат да се залюлеят, съобщи правителствената телевизия Байон. Страхувайки се, че мостът може да се срути, те се опитали да избягат.
Комитетът базира заключението си на показанията на свидетели.

Според властите около 2 милиона души са се събрали в столицата в Пном Пен за тридневния фестивал, чиято главна атракция е традиционното състезание с лодки по река Тонлесап. Годишният фестивал, който е сред най-големите и пищни в Камбоджа, отбелязва смяната на течението между реките Тонле Сап и Меконг.
След края на надпреварата на Диаментения остров в реката имало концерт. 

Последният път, когато фестивалът е бил белязан от трагично събитие, е през 2007 година, когато петима сингапурци загинали, след като лодката им, превозваща 22-ма души, потънала.