Представители на черноморския регион обмениха опит с колегите си от планинските общини в реализацията на различни програми, за сътрудничество в културния обмен и туризма. Кризата в българските общини може да бъде преодоляна чрез много и усилена работа по усвояването на европейските пари. Този извод направиха кметове от цялата страна по време на втората среща на кметове без вратовръзки в Банско, съобщи БНТ. 

При справянето с кризата община Банско е пример за добра практика с привличането на чуждестранни инвестиции. Общината е с един от най-високите бюджети в България. Цените на имоти не падат, а хотелите се преориентират в целогодишно приемане на гости и дори изпитват нужда от работна ръка за лятото.

Много туристи от Румъния и Европа се забелязват по черноморието ни, привлечени от различните похвати на хотелиерите за справяне с кризата. Марияна Кънчева, изпълнителен директор на Асоциацията на Българските черноморски общини, заяви, че корекция в цените с предлагане на пакетни услуги, е начин да се задържат туристите

България трябва да започне политика на сътрудничество с курортите от съседни държави за обмен на туристи, за да се задържи на световния туристически пазар, предложиха представителите на различните общини.