Основното нарушение е именно прекомерното поставяне на платени чадъри и дискриминационното отношение към туристите, които не желаят да ги ползват. Тези нередности са установени след проверка на комисия от Община Царево по морските плажове, съобщи "Фокус".
Проверени са плажовете „Корал”, „Мечата дупка”, Малък плаж Лозенец, „Арапя”, „Оазис”, „Нестинарка” и Северния плаж на Ахтопол. Това лято Община Царево пусна постоянен открит телефон 0590 5 28 08, на който гражданите съобщават за всякакви проблеми с плажовете.

На най-големи нарушения се натъкнаха общинските служители на бившия къмпинг „Оазис”. Един от най-красивите плажове по Южното Черноморие в действителност е изцяло платена зона. Чадърите са опънати от единия до другия му край, а свободно плажуващите са избутани при джетовете в най-южната част на половинкилометровата плажна ивица. В горещия ден вчера морето бе спокойно, но къпането в безплатната зона бе забранено, а червен флаг стряскаше плажуващите. Зоната бе непочистена и неохраняема. Спасители нямаше и по другите постове, защото чистели плажната ивица.
Приблизително 50 кв. м пясък безплатно могат да ползват плажуващите на „Оазис”и в другия край на плажа. Цената за чадър и три шезлонга е 35 лв.

Комисията провери и плажа на „Арапя” и не откри нарушения. Почти целият плаж е с безплатни чадъри. Платена е само зоната пред сърф училището в най-северната част на плажната ивица. Идеята на концесионера е плажът да е свободен, за да се пълни заведението му. Водните атракции тук също са на ниски цени – канута, водни колела и аквапарк се дават за по 5 лв. За да не бъдат обезпокоявани туристите, няма и джетове.
Общината ще прекрати договора с наемателя на Попския плаж, който не изпълнява задълженията си в интерес на туристите. Проверките на общината продължават.