Преди дни бяха задържани 33-ма служители на "Капитан Андреево" заради това, че са приемали подкупи, за да не проверяват "откупилите" се камиони. В домовете им бяха открити към 200 0000 хил. лв. с неясен произход. 

В ареста остават Атанас Стойчев, Георги Райковски, Цветомир Петров, Стоян Чолаков, Георги Грамелов, Стоян Кръстев, Николай Колев, Атанас Атанасов, Димитър Костов, Димитър Лилянов, Коста Костадинов и Адонов Стефанов.

На Петко Айръков съдът определи мярка за неотклонение "домашен арест, а спрямо Стефан Крумов не е наложена мярка за процесуална принуда, съобщиха от Спецпрокуратурата.

Всички те, заедно с още 8 митнически служители, са обвинени в участие в организирана престъпна група за поискване и приемане на подкупи. Обвиняемите са участвали в нея в качеството си на длъжностни лица.  Групата е действала в периода от март до декември в област Хасково и на територията на ГКПП Капитан Андреево.

За всички задържани митнически служители съдът изцяло възприе доводите на прокуратурата - от доказателствата по делото може да се направи не само обосновано предположение, че обвинените са извършили престъплението, в което са обвинени, но и е налице реална опасност да извършат други престъпления.

За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години.

След продължилото повече от 10 часа съдебно заседание съдът отхвърли като неоснователни жалбите на обвиняемите (с изключение на жалбата на Стефан Крумов) срещу определените им от Специализирания наказателен съд мерки за неотклонение "парична гаранция".

Всички 14 обвиняеми, за които Специализираната прокуратура поиска задържане под стража, заедно с общо 18 защитници, се явиха пред Апелативния специализиран съд и след признасянето на съда 12 от митническите служители бяха отведени незабавно в ареста.

Министерският съвет направи днес промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление.

От 1 януари в Свиленград започва подписка срещу днешното решение на Министерския съвет за закриване на митницата. Очаква се да има гражданско неподчинение и блокиране на пътища край граничния пункт.