По думите й най-добрата профилактика на заболяването е добрата хигиена и имунизацията.

Противогрипните ваксини се поставят от личния лекар или в Центъра по заразни и паразитни заболявания. Те не са включени в задължителния имунизационен календар. В началото на септември от Министерство на здравеопазването припомниха, че най-доброто време за поставянето им и създаване на имунитет е до средата на ноември. Дори обаче човек да просрочи този срок, ако е напълно здрав, може да се имунизира и до януари.

Грипът е остро заразно заболяване, което се разпространява много бързо - за около 4-6 седмици. Заболеваемостта сред населението бързо достига до високи стойности, което повишава и броя на болните от пневмонии, поясни доц. Кожухарова.

По думите й най-често от грип боледуват кърмачетата до едногодишна възраст - 7.7 на сто, и хората над 60-годишна възраст - 72 на сто.
Според статистиката над 90% от смъртните случаи след усложнения от грип са при хора над 65-годишна възраст, съобщи БНР.

И през миналата година у нас циркулираха същите три грипни щама: Калифорния А (H1N1), Пърт (H3N2) и Брисбейн. Водещо у нас и в страните от ЕС бе разпространението на A (H1N1) или т.нар свински грип. По думите на доц. Кожухарова, преболедувалите свинския грип миналата година имат известен имунитет и ако те общуват с болни хора, заразени със същия щам, може и да не се разболеят повторно.