Повече от месец преди термина на раждане, бременната е постъпила в болницата с кървене. След извършените прегледи, гинеколозите установили, че тя е болна от рак на маточната шийка.

Специалистите преценили, че разпространението на туморните клетки позволява да се изчака бебето да порасне до 36-а гестационна седмица и тогава да бъде извършено секцио. Така с помощта на проф. д-р Стоимен Иванов и д-р Веселин Дяволов от клиника „Майчин риск” на бял свят се ражда здраво бебе, тежащо 3800 грама и 52 см. Веднага след това екипът на доц. д-р Божидар Славчев застъпва на операционната маса, за да извърши разширена хистеректомия (отстраняване на матката - б.р) с лимфна дисекция .

„Младата майка понесе много добре и двете операции и сега може да се радва на здраво доносено дете”, коментира проф. Иванов.

Ракът на маточната шийка по време на бременност е сравнително рядък, коментира изпълнителният директор на болницата проф. д-р Виктор Златков.
За съжаление през последните няколко години обаче само в клиниката „Майчин риск” са открити 5 такива случая, което говори, че при проследяването на бременностите в доболничната помощ има пропуски, които не трябва да се допускат, допълват от Майчин дом.

В началото на октомври първото бебе в света, родено след "ин витро" процедура на майка, оперирана с робот от рак на маточната шийка, бе изписано от АГ-клиниката в Плевен. В света досега са направени 16 операции със запазване на матката, но сред пациентките няма данни за бременност и раждане.

Малката Станислава се роди в седмия месец от бременността на 17 август в АГ-клиниката на Университетската болница в Плевен. Бебето бе с тегло 1170 грама и височина - 36 см. Майката - 32-годишната Мария Радионова от Разград е била оперирана от екипа на проф. Григор Горчев с робота “Да Винчи” заради рак на шийката на матката през септември 2010 г.