Малката Станислава се роди в седмия месец от бременността на 17 август в АГ-клиниката на Университетската болница в Плевен. Бебето бе с тегло 1170 грама и височина - 36 см.

Година по-рано - през септември 2010 г. майка й - 32-годишната Мария Радионова от Разград, бе оперирана от екипа на проф. Григор Горчев с робота “Да Винчи” заради рак на шийката на матката.

“Беше изключително трудно и сложно, защото жената беше с един яйчник. Повдигнахме го по-високо, за да не бъде засегнат от лъчетерапията. Другият яйчник е бил отстранен по-рано заради киста. Едно грешно движение можеше да прекъсне съдовете, които хранят матката”, поясни проф. Горчев.
След интервенцията лекарите сложили катетър в матката, като така я съхранили за бъдещо раждане.

Проф. Горчев съобщи за първото по рода си раждане в света на научна конференция в САЩ през септември. Екипът на Клиничния институт за репродуктивна медицина в Плевен под ръководството на доц. Емилияна Конова подготвя публикация в медицинско списание в чужбина, в която ще разкаже за своя уникален опит при този случай, каза д-р Стефан Стефанов, който е извършил и наблюдавал манипулацията при оплождането.

"Процедурата бе сложна, изискваше голяма прецизност, заради променената анатомия на жената след операцията", поясни той.

Днес Мария и съпругът й Йордан бяха изпратени от екипа на Клиничния институт за репродукивна медицина с подаръци. Малката Станислава пък спеше спокойно в ръцете на татко си.

Според медицинския екип през първите 53 дни бебето се развива добре, храни се с кърма от биберон, вече тежи 2.235 кг и е 44 сантиметра.

"Голям късмет, в болницата много добре реагираха на моя случай. Доктор Цветков и неонатолозите много, много бързо реагираха. Ако не бяха те, нямаше да я спасят. Имаме малко проблеми, кожни, които се случват. Наддава добре, откакто я храня с биберон. Много е добричка, само когато е гладна плаче", каза щастливата майка Мария, цитирана от БНР.

Тя и Станислава са в добро здравословно състояние и ще идват на консултации веднъж месечно в Плевен.