Това стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Първоначално план-сметката достигнала до 69 млн. лева, но след намеса на финансовото министерство сумата е била намалена на 51 млн. Въпреки това, държавата ще плати доста повече отколкото на предишния местен вот - през 2011 г., който се проведе 2 в 1 с президентските избори. Тогава разходите бяха 39 млн. лв.

От общата сума от 51 млн. лв. за заплати на служители в избирателни секции у нас и в чужбина, ще отидат поне 23 млн. лв.

"Ако не ви стигнат, повече няма", е заявил премиерът Бойко Борисов на министрите, става ясно от стенограмата на заседанието.

Финансовият министър Владислав Горанов пък е подчертал, че сметката за всеки вот "набъбва главоломно след всяка промяна в Изборния кодекс".

Вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря за цялостната организация по провеждането на местните избори и на националния референдум на 25-и октомври тази година, реши правителството. Той ще следи за дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Доклад на външния министър Даниел Митов алармира за предстоящи проблеми при гласуването на референдума от нашите сънародници в чужбина, защото към момента има изключително малко заявки на българи зад граница, които да участват в него, съобщи bTV.

Митов призна и за друг проблем:

"Съществува риск, който не е бил достатъчно добре съобразен при гласуването на 24 юли - хората, които трябва да командироваме от България за попълване на състава на СИК, няма да могат да гласуват на местните избори. Практически възниква конфликт между конституционно право на българските граждани и тяхното административно задължение".

И днес продължава регистрациите на политическите сили за участие в местния вот наесен. Досега 8 партии са подали документи.
Вчера ГЕРБ спазиха традицията си и вчера се регистрираха първи. Те ще имат общи кандидати с Реформаторския блок в 7-8 общини, като единственият областен град ще е Кюстендил.

От ЦИК съобщиха, че са взели всички мерки, за да не може в партийните подписки да се злоупотребява с личните данни на гражданите. През интернет страницата на комисията всеки гражданин ще може да провери с единния си граждански номер дали фигурира в подписка.
Проверките ще станат възможни след няколко дни, веднага щом първите внесени подписки бъдат качени в интернет.