Нас не ни познават достатъчно с позитивни неща, коментира Павлова. Тя припомни, че 2018 г. е европейската година на културното наследство. В наши ръце е и през културата, и традициите, и историята, и през културната програма на председателството да се опитаме да променим имиджа и познаването на България, отбеляза министърът по време на дискусията "Европа отново на път". 

Според нея не стои въпросът дали ще има Европа, а въпросът е как, в какъв формат. Тя отбеляза, че за България основните теми, познати като трите "К", са конкурентоспособност, кохезионна политика и култура.

Но след днешния дебат по-скоро на дневен ред идва платформата на първо място да бъде консенсусът - и в областта на климата, и на кохезионната политика, след това - конкурентоспособност и културата, тъй като 2018 г. е европейската година на културното наследство и това е уникална възможност България да бъде показана по различен начин, коментира Павлова.

Европа ще я има, важно е в какъв формат, посочи още Лиляна Павлова. 
Балансът ще е труден. „Европа отново на път“ е много хубаво послание, но за мен не стои въпросът дали ще има Европа и дали продължаваме напред, а как. Европа ще я има, важно е в какъв формат, важно е да постигнем и компромиса и консенсуса по най-добрия начин, за да не се чувстваме втора категория, да не се чувстваме някъде там, далеч на Балканите, да не се чувстваме догонващи. Напротив – да се чувстваме пълноценно там, където ни е естественото място“, коментира още министър Павлова.

По думите ѝ вълната на скептицизъм в Европа се обръща и трябва да се използва този момент, за да се намери най-добрият начин да се отговори на предизвикателствата.

Меглена Кунева, бивш вицепремиер в кабинета "Борисов 2" с ресор "Българско председателство на ЕС", отбеляза, че са се сменили трима национални координатори, но винаги са работили в много добра приемственост. Така и ще продължи, защото това е действително национална задача, декларира тя.

Меглена Кунева отбеляза, че, ако си изясним как ние българите виждаме Европа, означава че даваме шанс ЕС.
За мен Европейският съюз е единствената форма на живот, както за нас като държава, така и за всеки един българин. Това е и ще остане единственият съюз, който е създаден с цел мир. Изключително е, че можем да председателстваме точно този съюз и да, той може да бъде по-добър и по-динамичен“, каза още Кунева.