МВР ще разследва за изтичане на информация за матурите

Зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева отхвърли възможността отговорите на матурите да са изтекли от ведомството. МВР започва разследване.

Обратно в новината

Коментари - МВР ще разследва за изтичане на информация за матурите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Матурите не само се продават при това доста евтино се продават! Те дори темата определят по-рано, за да могат изкарат пари от тая работа! Кого лъжеш, ма госпожа зам.министърката?

Подигравка с труда на учениците и инвестициите на родителите , явно отиват напразно ? А на тази хич не и вярвам!

Трябва да се смени самата матура,тези теми са пълен анахронизъм,просто -Тест,който да включва всякакви въпроси от всички общообразователни предмети плюс задачи със свободен отговор,които да изискват логическо мислене и добра обща култура

Ей, една матура не могат да проведат като хората! Интересно каква ли ще е реформата в образованието?!

Отказът на МОН да промени правилата и темата да се тегли на случаен принцип от много други теми в деня на изпита от ученик, журналист или т.н., означава само едно - че МОН държи на старите изпитани практики за корупция и продаване на теми - това си е добър бизнес. Защо не се откажете от тази практика?

много шум за нищо! За пореден път няма да бъде доведено до край и ще бъде забравено за седмица. А схемата е ясна, особено за хора които са част от организацията на въпросните национални изпити. Теста се отваря, изпраща се по мейл, скайп и т.н.после се връща при учениците с резервни телефони в гащите. За по избраните от тях даже не се налага да се мъчат да преписват, услужливи членове на комисията в училищата подменят бланката с абсолютно вярна - и готово: 6-ца в кърпа вързана. Протоколи за разсекретяване на резервни бланки, протоколи за подмяна на бланки - всичко е тип топ. Така изявени двойкаджии - получават национални дипломи и чак се хвалят пред преподавателите си, НАГЛОСТ!!! Схемата е елементарна, но всички се правят, че не я разбират и я няма. А директорите ликуват, не наказани. Боядисват училищата всеки месец по фактури, осигуряват работа на цялата си фамилия ........ Дреме им.

Ако беше честна другарката Кастрева за каквато ни се представя регламента за матурите щеше да е в друг ред.Щеше министерството да избере няколко теми и в определения ден и час щеше някой да изтегли една от многото теми . Кастрева ти можеш да знаеш всички теми и автори които сте подготвили ,но не можеш да знаеш коя тема ще се падне за матурата.А не както сега ама няколко души знаехме! Ама как така ще знаете?Нали затова се направи този жребии пред пуббликата?Пуснете записа на Кастрева да се види с каква възторжена убедителност ,убеждаваше публиката.

Аз немога да разбера защо коментираме неща, които са ясни! Винаги са се знаели тестовете и отговорите предварително. Винаги е имало и ще има места, които са предварително заети още от преди конкурсните изпити. Самата аз съм плащала на даскали за оценки! Всичко е ясно. А като се замисли човек за какво е тоя зор???? Та нали и да завършат децата най-елитната гимназия или висше образовение - работа няма да има и свободни работни места. Алтелнативата е - чужбина.

Толкова несъстоятелна е тезата на зам.-министърът Кастрева. Тя явно е кастрирана за логика, последователност и лоялност. Та как така ще се намери човек, който да открадне изпитната информация (неясно по какъв начин точно), ще го реши за нула време, ще влезе във връзка с купувачи на такава информация и ще им го продаде изгодно, за да може те от своя страна да го препродават на потенциални крайни потребители??!! Всички (без изключение) служители на държавата получаващи много прилични възнаграждения за нищоработенето си, за несправянето със служебните си задължения, излизат с тезата за невинност, за невъзможност това да произтича от тях, от техните подчинени и в защита на цялото ведомство (спомнете си изявленията шефа на НСО, за човека с монетата зад ББ)?! Подобни явления наблюдаваме ВСЯКА година и въпреки "предприетите" мерки НЯМА видим резултат. ОБЕЗКУРАЖЕН, ОТВРАТЕН И ОТЧАЯН СЪМ!!

Защо изключвате възможността, някой да решите задачите веднага след началото на матурата и после да ги изпрати на "абонатите"?

Защото Яворов поздрави зрелостниците още предишната вечер. 12 часа преди отварянето на пликовете.

Докога ще търпим такива безобразия?! Ако Кастрева не бъде уволнена, давайте да организираме подписки и протести. Не може такива хора да заемат подобни постове.

"Ваня Кастрева смята, че някой е решил бързо теста и е пратил отговорите" Е няма такъв виц. И какво ще занимавате полицията със случая. Полицията трябва да Ви арестува вас, ако си върши работата, а не да преглежда разни смешни пищови, които има на всеки изпит, дори където отговорите не са изтекли.

При двама един е предател, а какво остава при 7-8 човека, поне трима са изнесли резултатите. Преди години имаше случай точно със служител на министерството, който изнесе отговорите защото дъщеря му държеше матура.

Излишно е да се вдига толкова шум от журналистите, защото темата се отваря в 8 сутринта и няма как да е продаден отговор два дни по- рано. Аз мисля, че някои недобросъвестни журналистически подобия скроиха лъженовина и я надуха като балон на селски панаир.

Кастрева, права си! Матурите не се продават от МОН, а от СЛУЖИТЕЛИ на министерството

Тия работи ги разправяй на предучилищната аудитория. Има вероятност и да ти повярват Бубе. Грозен слух се носи, че цялата работа я правели от Министерството на Вътрешните работи.

АКО ГИ ТЕЛЯТ НАИСТИНА КАТО В ТОТОТО - ЕДНА ОТ ВСИЧКИ ТЕМИ - НЯМА ДА СЕ ЗНАЕ ОТ НИКОГО И ДА ИЗТИЧА ПРЕДНИЯ ДЕН.. а те си играят на "белязана демокрация" с предрешен резултат! Цялата ни държава е такава.

Мобилните оператори като нищо имат технологии за заглушаване на ограничен периметър (училищата). И предполагам за много по-малко пари... Или не става, а? Спомнете си филма "Операция ЬІ". После, човекът от нета, със забуленото лице си каза: "Познавам правилните хора, включително и в МОН". Какво още... да говорим?

Тува с матурити е многу лоша рабута да знайти. Ас кугат бях учиничка така са бях притиснила дали ши зема матурата чи нимужах да спа цели 2 дена. И кат я зех матурата кво ? Нищу. Никади ни ма питат зела ли сам матура нисам ли зела. За кво ми беши тоа целия зор ? Ся карам беимве апа тея саучиничкити ми дет ушким бяха ногу умни ся пулвината са бизработни майки а устаналити работа за има няма 400 лева. Ни си гу слагайти на сарце учиници. Учинити не идинствиния начин да успейти ф живота.

Я? Я? Я се доизкажи? По какъв начин гушите рушвети в МОН? Или само на едната постна заплатка стоите? За учебниците далаверата я знаем, ама тя е малка. Матурките май са по-сладката и по-бързата хапка... Ще отречеш ли, "мадам"?

Не се опитвайте да прехвърлите вината на някой друг - ваша си е! Потърсете виновен, ако не откриете - всички присъстващи там 7-8 души да бъдат дисциплинарно наказани! Не само учителката, която е говорила по телефона. Тя поне не е ощетила никого! НЕ СЕ ОПРАВДАВАЙТЕ ГОСПОДА!

В инструктажите пишеше, че е забранено ползването на мобилни телефони от учениците и от квесторите учители! Защо въпросната госпожа е говорила ?

Абе, Вие от МОН защо правите цялата нация на тъпанари. Ако след 8 ч. някой вече продава отговорите, може и да е вярно вашето оправдание. Ама два дни преди матурите " Яворов" да ви поздрави, и след два дни да се падне той - то е ясна работата, че от МОН са ги продали. Ваша работа е да кажете дали е министър, специалист, чистачка или кой там. Ако не кажете, значи всички си прибирате дела от парите.

Не разбрах само защо зам.министърката беше толкова лъчезарна и усмихната, когато обсъжданият въпрос бе достатъчно сериозен , да не кажа печален !!!МО е взело всички мерки.....Не е ли по- важно защо се случва това !!Иначе всичко е цвеня и рози !!!

Наистина е грозно да се набеждава. Някой си решава задачите, предава ги нелегално, някои ги преписва, мами комисията и съучениците си, а после Министерството виновно. За какво е виновно, всеки си е отговорен за престъпленията си ? Няма никаква утечка, задачите са явни, някой ги решава и предава отговорите. Много, много гнусна клевета. Колко е гнусна си личи от радостта, с която журналистите точат лиги.

Номерът, умник решава задачите след началото на изпита и после изпраща решението до "абонатите" или посветените, го прилагаха в гимназията ми още през 70-те години на миналия век. Не ставаше по телефон.

Само не разбрах, дядо ти или баба ти ти носеха куфара с батерийте на тлефона?

Местен

Не ставаше чрез телефон. Или си неграмотен.

Каква е успеваемостта на матрурите? Възможно ли е изтичането на информацията (отговорите) да е умишлено, за да се насочи вниманието на обществото в посока различна от фактите, че МОН е некомпетентен да образова децата ни, и че на 99,99% от учителите не им пука ?

Само при ГЕРБ има такава корупция. Орешарски искаше да се справи с корупцията в държавата, но ГЕРБ го саботираха и не му позволиха.

Уби ма ...

Прочети цялата титулна страница на днешния "Телеграф", пък после ще говорим. "Яворов" трябваше да поздрави онзи ден и вас там. И ти ли си "пазиш хляба"? То пък един хляб....

Извънземните са изнесли информацията!

си беше, когато изтеглиха въпроса 3 ли 5 ли часа преди изпита.Никой ли не се учуди, ама журналята - или те само ББ следят. За това време можеха три изпита да се решат. Едно време по комунистическо нямаше интернет,по радиото точно в 8 следяхме всички за темите.

така при гербаджийското управление се зараждат калинките

То е ясно никой не иска промяна ,виновни няма и няма да има никога. Държавата никога няма да признае ,че техни служители въртят далавера. Докато командват хора от бившата ДС ще е тъка навсякъде.

Кастрева - вън от МОН! Заради несправяне със служебните задължения и изключително нахалство и обида към обществото, защото да излезеш и да казваш на черното бяло означава, че считаш хората за глупаци!

Тази лисица Кастрева още в Инспектората беше много ухажвана от директорките - подараяваха й скъпи златни бижута, круизи и пр., но и тя ги обгрижваше, като им залагаше с правилата на директорите двойни премии от тези на персонала и критерии за по-високо диференцирано заплащане, ако ходят на спа "семинари". Сега прехвърли вината в училищата. А там много стриктно следят за такива провали.Захилила се като пача на такива сериозни пролеми. Така се хилеше, когато я питаха какви мерки се взехапо отношение на ученика от Строителния техникум, който преби невинен по-малък ученик.

Тази мисир.а била ли е учителка ??? Минала ли е стълбицата на професионалната кариера или е политическа назначенка от ГЕРБ. Образованието ни е като всичко останало. ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ В СИСТЕМАТА СЕ ЗАТРИВАТ. НЯМА СИСТЕМА КОЯТО ДА ГИ БРАНИ.

вие зашо обиждате мисирките??!!!

нахалство - до Бога. Поне да си мълчат, да кажат,че ще направят разследване. А откъде другаде, бе другарко, нали въпросите и тестовете вие ги правите? Нали са у вас. Защо се кълнете като цитгани - да ме прощават. Кажете си - ние българите сме царе и винаги ще измислим нещо.

Кастрева трябва да бъде уволнена веднага и дисциплинарно! Информацията за матурите просто няма откъде другаде да е изтекла. Но още по-вбесяваща е арогантността да излезеш и да говориш друго и да правиш хората на идиоти. Такова поведение е недопустимо и министър-председателят трябва да й поиска оставката.

Точно така - първо след като единствено от МОН знаят отговорите, няма от къде да бъдат продадени от друго място. Защото отговорите не просто изтичат - те се продават. И след това с цялата си наглост казват - ние не знаем какво е станало.

г-я Kастрева да си спомни как "влезе" в софииски университет спецялност исторя :)) в далечната 1978 год., когато другите кандидат-студенти по това време се побарквахме ор учене, за да бадем приети в су.

интересно как така не са ви санкционирали от дир-а или заклеймили като спамер ???!!! :))) .... а вие как влязохте тук а ;):)

ама тази дърта в.е..щ..и..ца да вземе да си намали деколтете, щото може да повърна.

та как да ни е наред образованието. Ами децата са си все пак деца, а по-големичките и те се стряскат от такива. Та толкова ли няма умни прилични хора.Днес по Нова даваха една жена с най-голямото Айкю на света - да, ама няма връзки. Затова сме на това дередже.

всяка година е така - от поне 15 - и винаги се знае, че е от МОН!!!!! И винаги МОН обяснява, че не е от МОН - значи трябва да се ликвидира МОН, щото са най-обикновени продавачи на задачи, но не и хора на образованието. ДОЛУ!

Заглушителите за ГСМ-и струват 30$ и ги има във всеки китайски онлайн магазин! Явно обаче не е целта да се спре преписването, а да се стимулира. После защо не искат да ни признават дипломите. Еми...

айде поредният разбирач, който смятя, че с китайски джаджи за $30 ще спре "радио-то" на няколкостотин човека ....

Матурите не се продават от МОН, а от ГРОБаро-Деформаторските боклуци назначени в него!

Тия от МОН що се правят на свирнали, не разбирам?!? Сега остава да кажат, че полицаите са решили теста и са го разпратили до зрелостниците... :) Поне да измислят нещо по-достоверно от това, че някой от явилите се е решил бързо задачите, качил е отговорите на тел. си и ги е разпратил до приятели...! Голям смях!

Ама разбира се, че не са изтекли от МОН. Аз по телепатичен път разбрах отговорите и сега си правя търговията. Кастрева и компания нямат нищо общо. ВЕрвайте им!!!

Каква наглост! Отговорите са изтекли точно от МОН. Как може да се твърди друго? То бива гьонсуратлък, ама чак пък толкова!

само като й гледам физиономията и натруфените дрешки и ВЪОБЩЕ НЕ МОГА ДА Й ПОВЯРВАМ - и нека не набутва учителите в министерските завери - това са двата полюса на нашето образование - за такава като тази Ботев е терорист, а турците - случайно преминали през територията ни - за малко.

В една държава, в която всичко е поставено на тезгяха за продан, точно министерството на просветата ли ще прави изключение. Нека това да е големият проблем-че учениците са преписали. След това, когато навлязат в живота, няма да има от къде да преписват. Важното е там да издържат изпита. Пожелавам успех на всички ученици на големият изпит-живота.

кажи го на арабски, амиго... нали си го научил вече!

МОЖЕ И ДА СА. Търсете си виновника сред вас. Този който иска да навреди на министерството или който срещу много пари е дал отговорите. Пък и май нищо не е изтекло освен як слух че е изтекло. Ще видим като се занижат ниските оценки.

ей тая, потънала в най-тежка корупция нещастница, изтича предварително информацията, за темите по зрелостните изпити!