За втора поредна година bTV си купи отговори от матурата срещу 50 лева, този път за изпита по Български език и литература. И тази година схемата е същата. Зрелостникът влиза на изпита с два телефона, скрива единия и на него получава есемес.

Почти един час преди края на изпита поставеното лице от медията получава съобщението с отговори на тестовата част с допуснати само две грешки.

Дни преди матурата по български търговията с отговори в мрежата е във вихъра си. Отговорите струват от 40 до 200 лева. Един от дилърите дори се рекламира с репортаж на медията от миналата година и твърди, че работи за същите хора.

До сделка с него този път беше трудно да се стигне. От медията се уговарят с друг дилър. Журналист се представя за брат на закъсала зрелостничка.

Зрелостничката трябва да влезе на изпита с два телефона и да скрие единия. На другия ще получи есемеса с отговорите, който ще се прочете в тоалетната. За "услугата" се плаща 50 лева.

Около час преди края на изпита се получават и отговорите - достатъчно, за да се вземе диплома.

Има пробив в сигурността на матурите

Въпреки драконовите мерки за сигурност екип на Нова телевизия разкри търговия с верни отговори. Броени дни преди матурата във Фейсбук валят оферти за верни отговори на ниски цени.

Репортер се свърза с човек, който в интернет предлага верните отговори на матурите по български език и по география. В пакет – срещу 200 лева.

При проведената среща продавачът разказва, че е в този "бизнес" от четири години. И разкрива „правилата“.

В деня на матурата в 9:30 ч. журналистът получава обещания есемес с отговорите на матурата по български език. Това е час и половина след началото на изпита.

Няколко часа по-късно сверява купените отговори с верните, изпратени от МОН. И окончателно разбира, че схемата работи - от 40 отговора продавачът е объркал само един.

Министерството на образованието и науката ще сезира МВР по повод информациите за продажба в интернет на отговори за държавния зрелостен изпит по български език и литература, защото това е подигравка с труда на хиляди хора, ангажирани с организацията и осъществяването на държавните зрелостни изпити, и води до демотивирането на десетки хиляди ученици.

Това каза за БТА заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. Тя заяви, че "затова МОН ще настоява пред МВР за строга проверка и санкции срещу тези, които си позволяват това престъпление, което има изключително високо морално измерение".