"По наши данни имаме 5,9% и ще имаме и евродепутат. Ние не сме против ЕС и НАТО, проблемът на България е вътрешната корупция" - това обявиха пред БНТ създателите на партия "Величие" Николай Марков и Ивелин Михайлов, след като от предварителните данни на социологическите агенции стана ясно, че може да прекрачат 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. 

По думите на Марков и Михайлов, ако партия "Величие" влезе в парламента, ще поиска ревизия на българската икономика и оценка на проблемите, свързани със зелените политики, както и публично да се обяви каква е готовността на българската армия и обществената подкрепа за потенциално участие във войната в Украйна.

На въпрос на водещия защо не са се явили на изборите заедно с "Възраждане", Ивелин Михайлов обясни, че с партията на Костадин Костадинов имат различни виждания. 

"Ние вярваме, че икономиката трябва да се задвижи, за да имаме вътрешни потоци пари, а не постоянно да разчитаме на външни. Когато говорим за политика, такава могат да правят хора, които са свободни, които имат икономическа независимост. Основната позиция на "Възраждане" например е, че причината България да не е добре е външна, а ние смятаме, че са вътрешни факторите. Освен това нямаме желание да излизаме от ЕС и НАТО, защото не е приоритетно за държава, която е като кораб, който едва се държи над водата. Ние не можем да искаме генерална реформа на кораба, при положение, че не сме го закрепили над водата. Проблем е вътрешната корупция. Затова първо трябва се преборим с проблемите, които има страната", каза Михайлов. 

"Ние нямаме съмнение, че България трябва да е в НАТО и ЕС. Трябва да видим кои задължения ни се вменяват и всъщност не е нужно да изпълняваме. Ние сме твърдо, за да сме в ЕС и НАТО", коментира по-късно пред bTV той.

На въпрос на чия страна са във войната между Русия и Украйна Михайлов отговори, че са "на българската". Той заяви, че ако наистина имаме партньори, тях ще ги е грижа, че имаме проблем, както в момента - "на ръба на оцеляването сме и не можем да се включим във война. Можем да помогнем с лечение на хора, с провизии и други неща, но не можем да се включим във войната, защото нямаме ресурса", посочи създателят на "Исторически парк". 

Николай Марков добави, че от партията ще поискат публично да се обяви каква е готовността на българската армия и реалната подкрепа на българския народ за участие в подобен конфликт. "Знаете, че Урсула фон дер Лайен каза, че Европа трябва да се готви за война, но ние трябва да знаем какви са възможностите ни. Една война е не само на фронта, тя и е икономическа", заяви Марков. 

Попитан дали въпросът за подготовката за война е по-важен от това дали въобще България да се намесва в нея, Михайлов отговори: "България е негодна и разнебитена държава, благодарение на управлението на престъпници. Затова и нищо не можем да направим, нямаме способност да правим нещо. Да говорим хипотетично каква страна бихме заели е популистко, вместо това трябва да говорим за реалното състояние на страната ни. Но чрез външната политика, за която се говори постоянно, се изместват вътрешните проблеми", смята Ивелин Михайлов. 

На въпрос дали затова обучават хора във военно дело Михайлов отговори, че те правят бизнес и забавление - обучение по обща физическа подготовка, "като във всеки фитнес". Според него, освен това, подобен въпрос бил внушение:

"Ние правим бизнес. Това е бизнес, който в България може да видите колко хора го правят и то в пъти повече от нас, но Вие не ги питате защо го правят - например "Делта гард" питайте защо правят частна армия. Питайте и охраната на емблематични фигури в България, като Кирил Домусчиев, които са преминали обучение от "Мосад" и които са 100 човека, обучавани с пневматично оръжие, с автоматично оръжие, които имат възможност за ударни групи. Защо тях не питате, а питате нас, които правим забавления и чисто бизнес начинание".

Това според Михайлов е внушение, както това, че са проруска партия, крайни националисти и хора, които по някакъв начин копират "Възраждане".

Ивелин Михайлов обясни и че партията би искала да преразгледа и "Зелената сделка". "Тя е важна, но не се работи добре и не е ясна. Ние искаме зелена България, но трябва да има приоритет на действията. Няма да е нужна законодателна, а изпълнителна инициатива", смята бизнесменът.