Украинските сили за първи път са поразили руски изтребител от пето поколение Су-57 във въздушна база в Русия, съобщи Главното управление за разузнаване (ГУР) към украинското министерство на отбраната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията показа сателитни снимки, които според нея потвърждават удара. В съобщение в "Телеграм" Главното управление за разузнаване не уточнява как е бил поразен Су-57 и от кои части на украинската армия.

Вижте как изглежда Су-57 >> >> >>

Тъй като самолетът е унищожен, докато е бил на земята, той може да е бил ударен с дрон или с ракета.

Популярен руски провоенен блогър с потребителско име "Файтърбомбър" (Fighterbomber), чието съдържание се фокусира върху авиацията, заяви, че информацията за удара по изтребителя Су-57 е вярна и че тай е бил поразен от дрон.

"Снимките показват, че в петък Су-57 е бил непокътнат, а на следващия ден в близост до него са били забелязани кратери от експлозията и характерни петна, причинени от пожар", заяви ГУР.

Украйна, която не разполага с огромния арсенал от ракети, какъвто има на разположение Москва, се е съсредоточила върху създаването на безпилотни самолети с голям обсег, които да поразяват цели дълбоко в Русия.

Руският блогър заяви, че изтребителят е бил ударен от шрапнел и в момента се оценяват щетите, за да се види дали самолетът може да бъде ремонтиран.

Военният кореспондент на руската държавна новинарска агенция РИА Новости Александър Харченко публикува съобщение, в което не потвърждава директно удара, но осъжда липсата на хангари за защита на военните самолети.

Какво знаем за Су-57

Су-57 е най-модерният руски самолет. Той е създаден, за да замени тежкия изтребител Су-27. Основното му преимущество е ниската радарна видимост, което го квалифицират като изтребител от пето поколение.

Според анализаторите стелт технологията разчита на ъгловите форми и специално покритие, но отстъпва на американските F-22 Raptor и F-35 Lightning II, а може би дори и на китайския J-20.

Това в което Су-57 е по-добър от своите конкуренти е маневреността. Заради лимитациите наложени от стелт технологията, тези самолети са по-малко маневрени, а понякога и тромави във въздуха. Руснаците обаче са успели да направят Су-57 достоен наследник на Су-27, който има свръхманевреност.

Руският изтребител разполага с два мощни реактивни двигателя, като максималната му скорост без форсаж е 2100 км/ч. Количеството на боеприпасите, които самолетът може да носи е над 10 000 килограма.

Су-57 обае се оказа твърде скъп за производство, заради което армията предпочете да заложи на Су-35. Освен това самолетът бе засегнат от забавяния на разработката и катастрофа през 2019 година.

Според производителя му серийното производство на тежкия изтребител е започнало през 2022 година.

Към края на миналата година Русия разполагаше с едва 22 бройки от модерния самолет.