Световните агенции отбелязват убедителната победа на ГЕРБ-СДС на произведените поредни парламентарни избори в България, но посочват, че тя не дава гаранции за излизане от политическата безизходица.

Българите, които гласуваха за национален парламент, паралелно с изборите за ЕП, поставиха категорично на първо място консерваторите, посочва Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията припомня, че това са шестите парламентарни избори в България за три години.

Вятърът на промяната, който задуха в балканската страна през лятото на 2020 г., напълно утихна. А прогоненият от власт след демонстрации срещу корупцията бивш премиер Бойко Борисов се завръща триумфално, отбелязва АФП.

Въпросът обаче е дали Борисов ще успее да формира управляващо мнозинство. Преговорите се очертават сложни, като анализаторите вече говорят за евентуални седми избори наесен, обобщава АФП.

Ройтерс също отбелязва, че десноцентристката партия ГЕРБ печели изборите в България, но ще трябва да си намери коалиционни партньори, за да състави правителство. Страната има нужда от период на стабилно, добре функциониращо правителството, което да ускори притока на еврофондове за модернизиране на инфраструктурата и да осигури приемането на еврото и пълното присъединяване към Шенгенското пространство за свободно движение, посочва агенцията и припомня, че това обаче са шестите избори за три години.

Изборите в България преминаха в сянката на вътрешната политическа нестабилност и икономическото неравенство, както и на нарастващата загриженост заради войната в намиращата се наблизо Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

ДПА също посочва, че това са били шестите избори в България за малко повече от три години.