ЕНП спечели първото място на евровота и запазва мнозинството си в ЕП, сочат първоначалните данни. В щаба на ЕНП ликуваха.

"Днес е хубав ден за ЕНП - спечелихме европейските избори. Ние сме най-силната партия и сме котвата на стабилността в Европа", заяви досегашният председател на ЕП и кандидат за втори мандат Урсула фон дер Лайен пред журналисти. Тя обеща да издигне крепост срещу крайните политически сили, информира БТА.

"Заедно, с други, ние ще построим крепост срещу крайната левица и десница", зарече се Фон дер Лайен.

"Тази вечер бе потвърдено: ЕНП е най-силната политическа група... Ние спечелихме европейските избори", добави тя.

"Гласоподавателите признаха нашето лидерство през последните пет години. Това е много добро послание за нас, благодаря. Най-напред благодаря на гласувалите, които ни се довериха и които разчитат на нас. Но има един специален човек на когото искам да благодаря - Манфред Вебер - председателят на нашата партия. Без теб нямаше да стане така. Ние бяхме посветени, бяхме обединени и спечелихме европейските избори. Бяхме убедителни и гласоподавателите ни се обединиха", заяви фон дер Лайен, цитирана от БНТ.

"ЕНП пак е най-голямата група, спечелихме изборите. Въпросът сега е може ли да има разумно проевропейско мнозинство", каза от своя страна председателят на ЕНП Манфред Вебер.

По думите му ЕНП е "най-добрият способ срещу десния екстремизъм в Европа". Той призова на пресконференция в ЕП в Брюксел за взаимодействие със социалистите и демократите, и с либералите.

Снимка: БТА

И посочи, че фон дер Лайен ще работи за бъдещето на Европа.

"Обещахме ясен кандидат с ясна програми и ясни цели и сега хората ни вярват. Искам да подчертая също, че всички сме загрижени, че ще дойдат много политици, които искат да разрушат нашата Европа. Като виждам цифрите сега, съм горд, че в много страни ЕНП е силна. Това е най-доброто послание срещу десния екстремизъм. Осигуряваме икономически растеж и поддържаме мира в ЕС", заяви Вебер, цитиран от БТА.