Президентът Еманюел Макрон обяви, че разпуска още тази вечер френския парламент, след като загуби евроизборите. Френският президент насрочи предсрочни избори на 30 юни в обръщение към нацията.

В изявлението към французите Макрон пое изцяло отговорността за провала на неговата президентска коалиция на изборите за Европейски парламент с думите: "Няма как да се правя, че нищо не е станало".

"Нека суверенът има думата. Имаме нужда от яснота. Чух вашето послание, чух вашите тревоги", каза френският президент на финала на изявлението. В него той предупреди за притеснителен възход на крайната десница, който във Франция е особено обезпокоителен, достигайги 40 на сто.

"Основната поука е ясна - това не е добър резултат за партиите, които защитават Европа", започна обръщението си Макрон.

"Партиите от крайната десница, които през последните години се съпротивляваха на толкова много напредък в Европа - икономиката, подкрепата за Украйна, подкрепата за земеделците - тези партии напредват навсякъде на континента", констатира френският президент. Но отбеляза, че във Франция техните представители достигнаха 40 на сто от вота.

"За мен, тъй като смятам, че силна и независима Европа е добра за Франция, тази ситуация е нещо, което не мога да приема. Възходът на националистите над демагозите е опасно за нашата нация и за нашата Европа, също и за мястото на Франция в Европа и света. Току що отпразнувахме годишнината от десанта в Нормандия и след няколко седмици посрещаме Олимпиадата, да, екстремната десница означава декласиране на Франция и обедняване на французите", предупреди той.

"Няма как на този ден да се правя, че нищо не е станало. Към тази ситуация ще добавя една треска, която обхвана публичния и парламентарен дебат в нашата страна - един безпорядък, който знам ви тревожи и понякога ви шокира и на който не отстъпвам нищо. Предизвикателставата изискват нашите дебати да бъдат ясни, ето защо разпускам тази вечер Националната асамблея, свиквам предсрочни парламентарни избори на 30 юни. Това е тежко решение, но това е акт на доверие, доверие във вас, скъпи сънародници, доверие в нашата демокрация, нека суверенът има думата."

Макрон стигна до светкавичното решение за предсрочни избори, след като десните националисти от "Национален сбор", водени от 28-годишния Жордан Бардела, наследил на поста Марин Льо Пен, спечелиха евровота във Франция с 31,5% от гласовете.

Коалицията на президента Макрон, оглавявана от неговата партия "Ренесанс", остана с наполовина по-нисък резултат от 15,2%. Преди обръщението към нацията лидерът на "Национален сбор" призова Макрон да насрочи предсрочни парламентарни избори.