Може ли да бъде спасен 50-ият парламент и да не се засилим скоро и бързо към следващи избори? Според политолога Огнян Минчев основание за оптимизъм за управленска коалиция към момента няма.

"Към тази вечер, аз не виждам чудотворни решения. Виждам само много трудни решения, както за победителите, така и за победените. Чудотворни решения няма", прогнозира Минчев по БНТ.

Минчев коментира и картината в Европа след евровота. По думите му съществуващото в ЕП статукво от "социал-либералния консенсус" до момента ще направи голяма грешка, ако продължи да изолира формациите, които стоят вдясно от ЕНП.

"Изолацията на нарастващата и доста разнообразна десница, която стои вдясно от ЕНП, е контрапродуктивна", категоричен е той. По думите му тя ще се увеличава.

"Първо, миграцията. Можем ли да запазим социал-либералния консенсус? Сигурно може, но това ще има своята цена и все повече европейски граждани ще гласуват извън либералния консенсус", предупреди той. Минчев даде за пример и "луксозната зелена сделка", която, ако не бъде реформирана, от гледна точка на новите икономически реалности, свързани и с войната в Украйна, според него  ще доведе до по-широк антизелен вот. 

"Можем ли да обърнем гръб на факта, че редица партии в десния спектър, като на Джорджа Мелони, имат социални ценности, които се различават от тези на съществуващия социал-либерален консенсус? Но те са легитимни, тъй като са част от един по-широк либерално-демократичен консенсус. Би било доста луксозна постъпка от страна на досегашното социал-либерално статукво да се опита да изолира всички тези многообразни движения и всички формации, които са вдясно от ЕНП", предупреди още политологът.