Очаква се на протеста срещу правителството на премиера Никола Груевски да се себерат около 30 000 души, които се канят да окупират центъра на столицата. Заради това още от вчера около сградата на правителството има изключителни мерки за сигурност.

Вече е издигната сцена, на която опозиционни лидери ще говорят по време на протеста. В 3 часа няколко лъча тръгват натам, предаде bTV.

„Не трябва да се пропуска възможността да се изкаже масовото недоволство на гражданите на Македония от управлението на и корупционната мрежа, която е оплела страната от 9 години”, обяви лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев, цитиран от БНР.

Според него вече е настъпил моментът управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ да слезе от политическата сцена.

Не сме единствените участници и поддръжници на новия всенароден протест. Има много неправителствени организации и граждански сдружения, политически субекти и интелектуалци и ще останем до край, докато Груевски не подаде оставка”, каза още Заев.

Груевски опита да потуши напрежението като уволни двама министри и шефа на контраразузнаването, но това не промени ситуацията.

Часове преди най-големия протест опозицията обвини управляващите, че се опитват да спрат протестиращи от страната да дойдат в Скопие в неделя, като оказват натиск на автопревозвачите.

"Това няма да ни спре, ако трябва с булдозери, трактори, пеша, но хората ще стигнат до столицата", закани се обаче Заев.

Вчера българското министерство на външните работи призова българските граждани, които планират да пътуват през Македония, да го правят с повишено внимание и да избягват местата обществени мероприятия.

В днешния протест ще участва и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, заедно с евродепутати. Там ще бъдат и докладчикът на Европейския парламент за Македония Ричард Хюйт, както и бивши посланици на западни държави в Скопие от последните години.  

Протестите в Македония започнаха на 5 май, когато Заев пусна пред журналисти запис на разговор между Груевски и вътрешния министър Гордана Янкуловска, в който й дава указания как да се прикрият извършителите на убийството на младеж, опитало се да се качи на на трибуна, на която през лятото на 2011 г. е бил и министър-председателят. 

В следващите дни опозицията продължи с разкритията, като вчера пусна нова "бомба" - как Груевски е водил тайни преговори с Гърция за спорното име на Македония.

Груевски твърди, че записите са манипулирани.

За утре, когато антиправителствените протести ще продължат, е предвиден и контрапротест на поддръжници на управляващите. Властите се готвят за сблъсъци.