Министрите на вътрешните работи Гордана Янкулоска и на транспорта и съобщенията Миле Янакиески, както и шефът на контраразузнаването Сашо Миялков (братовчед на премиера) подадоха оставки, които бяха приети, заяви говорител на премиера, цитиран от световните агенции и БТА.
 
Груевски внесе в парламента предложение за нови ръководители на двете министерства и на контраразузнаването. За нов вътрешен министър е номиниран Митко Чавков, досегашен директор на Бюрото за обществена сигурност, а Владо Мисайлоски е предложен за министър на транспорта и комуникациите, посочва ТАСС.
Не се съобщава номинацията за шеф на контраразузнаването.

Оставките бяха подадени след като през уикенда в сблъсък в Куманово между полицията и заподозрени терористи загинаха 22 души - осем полицаи и 14 нападатели.

Връзки на МВР с терористи?

Същевременно информационният сайт „Плусинфо“ съобщи, позовавайки се на добре осведомен източник, че служители на Пето управление на македонското МВР са имали преки контакти с хора от терористичната група в Куманово, предаде БНР.

За този фрапантен факт научили приятелски разузнавателни служби, а чуждестранни дипломати във вторник вечерта уведомили за това Гордана Янкулоска и Сашо Миялков.

Според „Плусинфо“ именно тази информация и опасенията от нейните последици са накарали Янкулоска и Миялков да подадат оставки. Според неофициална информация целта на контактите била да се преговаря с терористите да прекратят акцията в Куманово. Терористите обаче възприели това като знак за слабост на силите за сигурност и нападнали с още по-голямо ожесточение.

Бунт срещу премиера

Никола Груевски е под растящ натиск на опозицията начело със Социалдемократическия съюз (СДСМ) да подаде оставка. Социалдемократите бойкотират парламента след изборите преди година. Те твърдят, че управляващата партия ВМРО/ДПМНЕ е подправила изборните резултати и настояват за нови избори, напомня ДПА.

Вижте снимки от протестите >>>


Лидерът на СДСМ Зоран Заев публикува записи на незаконни подслушвания на хиляди хора, сред които политици, съдии и журналисти.

Според Заев записите доказват, че Груевски контролира медиите, съдилищата и икономиката, за да бетонира властта си.

Подалите оставки Миялков и Янкулоска бяха главните действащи лица в скандалните аудиозаписите, породили сериозни съмнения за корупция и злоупотреба с власт в обкръжението на премиера, предаде БНР.

Някои критици освен това обвиняват Груевски, че е инсценирал събитията в Куманово, които повишиха допълнително напрежението между македонците и етническото албанско малцинство.
 
Опонентите на премиера твърдят, че с това той целял да отклони общественото внимание от обвиненията в корупция.

След насилието в Куманово ЕС и НАТО изразиха безпокойство и приканиха Скопие да извърши прозрачно разследване.

Очаква се протестите да достигнат кулминация в неделя, добавя ДПА.