В тази група влизат хората, които по никаква начин не са обхванати от статистиката и за които не се предвиждат никакви мерки за подпомагане. Посоченият им брой се припокрива с евроданните за 2,5 млн. души у нас, които живеят в дълбока бедност, обясни по БНР икономическият съветник в КТ "Подкрепа"  Ваня Григорова.

Има непрекъснат спад в броя на изплащаните социални помощи. Най-сериозен е бил той за 2010 година, когато е регистриран 37% спад в броя на отпуснатите помощи. Това се случва на фона на непрекъснато говорене колко е щедра социалната система, коментира съветникът. Синдикатът ще представи доклад, който очертава цялостната картина на социалното подпомагане у нас.

Данните разкриват редица замразени от 10 г. помощи.  Вместо да се приложи контрол там, където има пропуски, винаги се пристъпва към орязване на възможностите за подпомагане на хората с увреждания, коментира Григорова.

"Инвалидните пенсии се пазаруват, но това не става без отсреща да има служител, който да е склонен да бъде напазаруван", подчерта експертът.
Той припомни данните, според които у нас хората с инвалидни пенсии са около 12% при среден дял на хората с увреждания в ЕС 16 на сто, т.е. ние сме под средните европейски нива.

По думите на Григорова митът,  че у нас има твърде много инвалиди е само един от митовете за злоупотреби, които се тиражират, а заради други митове не се увеличава например майчинството.

"Майчинството през втората година е под равнището на минималната работна заплата, с което майката и нейното дете се обричат автоматично на бедност.
Помощите за безработица също не са актуализирани - човек, който се е осигурявал срещу безработица, получава 150 лв. месечно, което е крайно възмутително, защото представлява 50% от линията на бедност"
, каза Ваня Григорова.

Агенцията за социално подпомагане не отчита брой хора, а брой помощи, затова не може да се говори колко хора у нас получават социални помощи, уточни експертът.

Най-масово получаваната помощ у нас са детските надбавки -  малко над 700 хиляди деца получават такива, но същевременно 400-500 хиляди са децата, които не получават.

В други държави се правят изследвания каква част от социалните помощи се получават чрез измама – за Великобритания делът е 0,7%, а за Канада – 0,6%, посочи още Ваня Григорова.

НА ФОКУС: По-справедлив ли стана светът?