Три общини в Софийска област - Ихтиман, Костинброд и Самоков, издадоха заповед срещу разхищението на питейна вода.

В община Самоков се забранява ползването на питейна вода за напояване на зелени площи, земеделски земи, миене на улици, моторни превозни средства и тераси във всички населени места от община Самоков. Заповедта важи от 1 юли до 30 октомври.

По думите на кмет на Самоков инж. Ангел Джоргов всяка година през летните месеци в общината има проблем с водата.

"В голяма степен проблемът е свързан с поливане на градини и до голяма степен е свързан с нерегламентирани сградни водопроводни отклонения, къщи, които нямат водомери и заради това, че не плащат вода през водомер, през лятото си поливат градините. В по-ниските населени места, основно в селата, използвайки водата по този начин, не достига вода в горната част на селата", каза Джоргов пред Радио София и добави, че за тази година се проектират 18 водопровода в общината.

В Ихтиман издаването на заповедта е провокирана от високите температури и засушаването в следствие на тях, каза кметът на общината Калоян Илиев.

"Много от нашите съграждани решиха, че с питейна вода трябва да си поливат градините, да си пълнят басейните, да перат килими и да я разхищават, а в същото време дебитът беше започнал да намалява", обясни той.

В с. Градец, община Костинброд, също се забранява ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи и миене на моторни превозни средства. Със заповед на кмета на община Костинброд Трайко Младенов се утвърждава режимно водоснабдяване в село Градец, считано от 28 юни.

Спиране на водоподаването за цялото село Градец ще има всеки ден от 08:00 часа до 17:00 часа, до второ нареждане, се посочва още в заповедта.