Това става ясно от съобщение, качено малко преди полунощ на сайта на агенцията.

Около 30 души бяха ранени в две верижни катастрофи в района вчера преди обяд и движението по магистрала беше невъзможно няколко часа.

Официално първо бе съобщено, че причините за произшествията се изясняват. По-късно вътрешният министър Валентин Радев каза пред журналисти, че в района има ниска мъгла, подсилена от тлеещо бунище край Ихтиман.

В участъка от км 45 до км 47 на АМ "Тракия" видимостта е намалена "от гъста мъгла и задимяване от сметище в района на магистралата", обяви 14 часа по-късно АПИ.

Пътната агенция, не използва думата "опасност", но предупреждава шофьорите "да се движат с повишено внимание и съобразена скорост" в проблемния участък.

Причината за катастрофите не е димът от сметището, а мъглата, каза пред Нова телевизия кметът на Ихтиман Калоян Илиев. И в този час на деня там има и мъгла, и се усеща се задушлива миризма. Срещу метеорологичните условия не можем да се борим, добави тази сутрин той.

Кметът призна за проблем с депото за отпадъци, но за да бъде премахнато, трябвали 2.6 млн. лева. Търсят се европейски пари.