Формалният повод за процедурата по отнемане лицензите на „Дунарит” е обвинение към член на съвета на директорите. На 4 август от МВР е изпратено известие до директора на предприятието Кръстю Кръстев, в което му се дава срок за възражение.

Мирният протест на работниците от „Дунарит“ е насрочен за утре, 10 август, пред Дунав мост от 13 часа. Причината е решението за започване на процедура за отнемане на лиценза на военния завод, съобщи Диана Георгиева, председател на синдикалната организация на КНСБ в предприятието, цитирана от Дарик.

Синдикатите във военния завод "Дунарит" в Русе излязоха с тревожно писмо до държавните институции и подготвят работнически протести по повод началото на процедура за отнемане разрешенията за производство на боеприпаси и взривни вещества.

В писмото се посочва, че спирането на производствения процес в "Дунарит" АД ще доведе до непоправими последствия, свързани със загуба на технологични възможности на много дружества от отбранителната индустрия на България. Отнемането на разрешителните на "Дунарит" ще се отрази върху цялостното изпълнението от България на вече сключени външни договори, подчертават синдикатите.

В писмото се подчертава, че заводът доставя военни изделия на редица български и чуждестранни партньори, в това число на държави от НАТО.

Синдикатите КНСБ и "Подкрепа" са разтревожени и че отнемане на лицензите на "Дунарит" води до оставане без работа на над 1 300 души и много други семейства, свързани с поддоставчици и контрагенти.

Писмото е адресирано до президента, премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор, до трима министри и омбутсмана на България. Първият работнически протест се подготвя за утре в Русе.