Това съобщи депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков пред „Фокус”. Инцидентът е продължение на довелия до скандал арест на четирима лекари от болницата по подозрение за умишленото умъртвяване на новородено бебе. Те бяха освободени от ареста, като прокуратурата заяви, че засега няма основание да бъдат задържани за по дълго от 24 часа и да им бъдат повдигани обвинения.

Д-р Шарков обясни днес, че директорът на горнооряховската болница д-р Миролюб Кожухаров е поискал заповедта за влизане в дома му, но такава не е имало. Полицаите са си тръгнали и са казали, че ще се върнат по-късно със заповед.

"Аз бях снощи около 10 часа в парламента, когато се обади директорът на болницата с молба да му помогнем, защото пред вратата му има полицаи, които искат да вземат телефоните на семейството му. Аз лично като юрист му дадох указания какво да прави. Това е полицейско самоуправство", коментира депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров тази сутрин.
По думите му министър Цветанов започва да прави серия от грешки и е крайно време да спре или да си ходи.
"Според мен не е имало прокурорско нареждане. Аз имам подозрение, че някой иска да настрои цялото население срещу докторското съсловие, дано да не съм прав", добави Гяуров, цитиран  от БГНЕС.

Възможно е подобни акции да са обвързани с лекарските протести от последните месеци, каза пред БНР и заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Георги Ставракиев.

Вече изтече все още непотвърдена от полицията информация, че случаят с бебето е разкрит, тъй като са били подслушвани телефони на лекари заради разследване срещу директора на болницата. По неофициални данни подслушването е било във връзка с разследване срещу шефа на болницата и кмета на Горна Оряховица Йордан Михтиев, чието членство в ГЕРБ бе прекратено след скандал през май, предаде "24 часа".

Вчера от Лекарския съюз и депутати лекари в парламента пък остро възразиха срещу зрелищните арести и поискаха обяснение от Цветан Цветанов и главния прокурор Борис Велчев.
Единият лекар се оплака, че няма нищо общо, а просто е бил в отделението, когато го хванали двама полицаи и му сложили белезници. Задържаната педиатърка пък разказа как е била принудена, като престъпник, да се съблича и да си събува обувките.

“Какви сте вие, бе? Ще ви унищожа, ще ви сплета като свински черва! Бял ден няма да видите. Няма шефове. Няма болница, няма отделение. На единия 20 години, на тебе - 10 и хайде”, така крещял полицаят Мариян Маринов, докато отвеждал в ареста д-р Михаил Милатович от АГ отделението в Горна Оряховица, разказва пред в. "Труд" д-р Кожухаров.

Самият Цветанов заяви късно вчера от Брюксел, където бе на посещение, че полицията има достатъчно доказателства за ареста на горнооряховските лекари.
“В момента няма как да обявим всичко, но съм убеден, че в рамките на ден или два ще бъде ясно абсолютно всичко и тогава смятам, че някои ще се срамуват от това, което се разигра в Горна Оряховица. Не ми се говори за това, което всъщност се е случило реално. Когато имаш едно новородено бебе, когато то е живо, аз не бих искал да лиша от възможност когото и да било, ако има и минимален шанс да бъде спасен", добави той, цитиран от "Медиапул".

Днес министърът ще бъде изслушан в Народното събрание по случая със задържаните лекари в Горна Оряховица по негово желание.

"Искам да се разбере цялата истина. Аз мога да коментирам случая от медицинска гледна точка, но това не е редно да се случва с лекарите", каза от своя страна пред ТВ7 министърът на здравеопазването Стефан Константинов.