Това обясни на пресконференция председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, цитиран от БГНЕС и "Фокус".

От днес вложителите, които са 255 000, могат да получат парите си - до 196 000 лв. в КТБ чрез девет търговски банки:
 
Алианц Банк България АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, СИБАНК ЕАД, УниКредит Булбанк АД, Централна кооперативна банка АД и Юробанк България АД.

Общата сума на гарантираните сметки е 3,6 милиарда лева.

"Всички пари са осигурени, цялата сума на гарантираните влогове в КТБ е осигурена, никой не трябва да има съмнение, че няма да има пари. Процесът върви гладко, банките са осигурили необходимите служители и организация, така че да няма проблеми", подчерта Миленков.

Въпреки това се оказа, че проблем има. От сутринта десетки вложители се редят пред централата на КТБ на ул. „Граф Игнатиев" за корекция на документи.

Радослав Миленков обясни, че има проблем, когато хората са си сменили личните карти по време на банковия надзор на КТБ (след 20 юни) или има разминавания в данните.

Когато има минимално разминаване в данните на личните карти помолихме банките да се съобразят с това и да не правят проблеми. Държа да подчертая, че сме във чудесен синхрон с тях“, каза председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Той обясни, че човек с различни данни на личната карта трябва да подаде заявление с коригираните данни в клон на КТБ, което заявление ще се пренасочи към Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Освен това, по думите на Миленков, всякакъв тип възражения на вложителите се подават в Корпоративна търговска банка.

"Всички вложители, които са отишли в банковите клонове, изплащащи гарантираните влогове, и не са вписани в списъците на вложителите, трябва да отидат в КТБ и да подадат възражение, в което да кажат, че възразяват, че не са включени в списъка на лицата", обясни той.

Друго нещо, за което вложителите имат право на възражение, е сумата, ако считат, че сумата, която им се съобщава от банката, не е тази, която трябва да бъде изплатена. И в този случай трябва да се подаде възражение в офис на КТБ.

Срокът, в който квесторите на КТБ трябва да върнат отговор на възраженията е 7 дни. Фондът получава коригираната информация след разглеждане от квестори, подчерта Радослав Миленков.

По думите му, ролята на МВР също е съществена в процеса, тъй като те осигуряват сигурността на вложителите. Миленков отправи призив към вложителите да не теглят парите си в брой, с оглед на сигурността им.

"Това е моментът, в който да докажем като фонд, че може да се справим с подобна негативна ситуация, това е и тест за банковата система", заключи шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.