Фондът притежава 30 на сто от капитала на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) и е втори по големина акционер в банката.

В телефонния разговор са били отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката, пише в съобщението на МФ.

Министър Чобанов отново е потвърдил, че се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят. Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца.

Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация, пише в съобщението.

Двете страни са изразили увереност, че както от страна на българската държава, така и от оманска страна се спазват законовите разпоредби при действията в случая с КТБ.

Според първоначалната идея за спасяване на КТБ, това трябваше да свършат миноритарните акционери. Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев (чрез неговата компания "Бромак" - 50.66%) обаче смята, че оманците не били добре посрещнати в БНБ.
"И едно кафе не ги почерпиха", каза той в интервю по bTV.