15 минути преди 7 ч. , когато отваря виенската сладкарница на ъгъла на булевардите „Дондуков" и „Васил Левски", управителят на заведението заварил порутената фасада на сградата, стоварила се върху козирката на заведението. Елементите от козирката паднали точно на мястото, където са разположени маси и столове за клиентите.

"Идвам от Сточна гара нагоре, виждам, че полицията е оградила, не очаквах нещо такова да е станало, мислих дали не е обир, нещо по-сериозно. Дойдох и видях, че се е срутила фасадата отгоре, където е козирката на блока, паднала е върху козирката с рекламата на обекта. Най-важното е, че няма жертви", разказа пред Дарик управителят на сладкарницата.

Сградата на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски" е била огледана след земетресението на 22 май, каза кметът Йорданка Фандъкова. Според специалисти проблемът се е появил вследствие на повреда в отводняването на покрива, каза още тя.

Кметът припомни, че към районните администрации с нейна заповед са създадени комисии, които извършват огледи на опасни елементи от фасадите и комините на столичните сгради. Собствениците, чиито сгради се нуждаят от ремонт, ще получат предписание за извършване на строителните дейности. След изтичане на законовия срок ще бъдат глобявани.
Общо 115 са предписанията, издадени досега на частни собственици, за възстановяването на елементи от опасни сгради в петте централни столични района в София, съобщи още кметът.

Само преди дни рухна стара сграда в центъра на столицата. От години насам къщата, разположена на улиците "6-и септември" и "Гургулят", е изоставена. Тя е обявена за паметник на културата, но не е поддържана.

На среща с петте районни кмета на "Възраждане", "Средец", "Сердика", "Триадица" и "Оборище" Фандъкова е получила информация за извършените проверки от началото на годината досега. Освен издадените предписания има премахнати 16 частни сгради. За други шест има предписания за премахване.

За последните две години са премахнати 27 опасни общински сгради. Тази година предстои премахването на още 12. Кметът припомни, че паспортизацията на сградите в режим на етажна собственост е необходима и заради техническото обследване, което се прави във връзка с този процес.